Protesten Irak: Dodental nadert 100 bij voortdurende onrust
05 Oct 2019, 22:40
foto
Irakezen protesteren tegen werkloosheid, slechte openbare diensten en corruptie.
(Foto: AFP)


Het dodental van anti-regeringsprotesten in Irak is gestegen tot bijna 100, zegt de parlementaire mensenrechtencommissie van het land. De onrust ging zaterdag zijn vijfde dag in, met minstens vijf mensen die werden gedood in de laatste botsingen in de hoofdstad Bagdad.

De veiligheidstroepen zouden opnieuw met scherp hebben geschoten. Demonstranten zeggen dat ze stelling nemen tegen werkloosheid, slechte openbare diensten en corruptie. Het is de dodelijkste onrust sinds de zogenaamde Islamitische Staat in 2017 werd verslagen in Irak.

Het wordt gezien als de eerste grote uitdaging voor de fragiele regering van premier Adel Abdel Mahdi, bijna een jaar sinds hij aan de macht kwam. De autoriteiten hebben geprobeerd de protesten te beheersen door een avondklok in te stellen en een bijna totale blokkade op internet. Een spoedzitting van het parlement kon zaterdagmiddag niet doorgaan.

De avondklok in Bagdad werd zaterdag opgeheven en kleinere groepen demonstranten begonnen hun actie te vernieuwen. Het Tahrir-plein van de stad is het middelpunt van protesten geweest, maar het werd volgens lokale persbureaus op zaterdag geblokkeerd.

Het geweld heeft ook de meeste sjiitische moslimgebieden in het zuiden getroffen, waaronder Amara, Diwaniya en Hilla. Een aantal doden is vrijdag gemeld in de zuidelijke stad Nasiriya, op ongeveer 320 km afstand. In totaal zijn 540 demonstranten gearresteerd, van wie er bijna 200 in hechtenis blijven, zei de mensenrechtencommissie. Het zei ook dat meer dan 3.000 mensen gewond waren geraakt.

De demonstranten lijken op dit moment geen duidelijk leiderschap te hebben en hun woede om hun eisen worden steeds radicaler, zegt Sebastian Usher van de BBC. Op vrijdag beloofde premier Mahdi om te reageren op de zorgen van demonstranten, maar waarschuwde dat er geen "magische oplossing" was voor de problemen van Irak. Hij zei dat hij zijn volledige steun had gegeven aan veiligheidstroepen en erop stond dat ze zich aan 'internationale normen' hielden bij het omgaan met demonstranten.

De oudste Shia-geestelijke van Irak, Ayatollah Ali al-Sistani, drong er bij de regering op aan om te reageren op de eisen voor hervorming en zei dat het "niet had geantwoord op de eisen van het volk om corruptie te bestrijden of iets op dat terrein had bereikt". De VN en de VS hebben hun bezorgdheid geuit over het geweld en hebben er bij de Iraakse autoriteiten op aangedrongen zich terughoudend op te stellen.

Oorzaak onrust
Corruptie, werkloosheid en slechte openbare diensten vormen de kern van de onvrede waarmee jonge Irakezen tegenwoordig worden geconfronteerd. De onrust begon spontaan zonder formeel leiderschap in voornamelijk Shia-gebieden in het zuiden en verspreidde zich snel.

Irak heeft 's werelds vierde grootste oliereserves, maar volgens de Wereldbank leefde 22,5% van de bevolking van 40 miljoen in 2014 met minder dan US$ 1,90 per dag. Eén op de zes huishoudens heeft een vorm van voedselonzekerheid ervaren.

Het werkloosheidspercentage bedroeg vorig jaar 7,9%, maar onder jongeren was dat het dubbele. En bijna 17% van de economisch actieve bevolking heeft geen werk. Het land worstelt ook met zijn herstel na een brutale oorlog tegen de Islamitische Staatsgroep, die in 2014 de controle over grote delen van het noorden en westen overnam. De levensomstandigheden blijven in veel door conflicten getroffen gebieden slecht, met onvoldoende voorzieningen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April