Les Gandhi: Waarheid is zelfvoorzienend
03 Oct 2019, 07:47
foto
De Indiase ambassadeur Mahender Singh Kanyal brengt hulde aan Mahatma Gandhi op zijn 150e geboortedag. (Foto: Raoul Lith


Wereldwijd hebben verschillende organisaties en personen stil gestaan bij de 150ste geboortedag van Mahatma Gandhi op 2 oktober. De Verenigde Naties heeft sinds 2007 deze datum ook uitgeroepen tot internationale dag van de geweldloosheid.

In Suriname heeft de ambassade van India deze dag ook herdacht. Ambassadeur Mahender Singh Kanyal heeft bij het standbeeld van Gandhi een krans gelegd samen met vertegenwoordigers van de regering. “De viering van de 150e geboorte dag van Mahatma Gandhi brengt ons de gelegenheid om de mensheid te herinneren aan de boodschap van Mahatma Gandhi, die het middelpunt was van de vrijheidsstrijd. Zijn verhaal is een helden inspanning om de waarden van waarheid en geweldloosheid tot stand te brengen in het menselijk leven. De ambassadeur geeft aan dat het naleven van de ideologie van waarachtigheid in het hedendaags leven een belangrijke uitdaging is. “Een fout wordt geen waarheid vanwege vermenigvuldigde verspreiding, noch wordt waarheid fout omdat niemand het ziet. De waarheid bestaat zelfs als er geen publieke voor steun is. Het is zelfvoorzienend,” citeerde de ambassadeur Gandhi.

Eén van de belangrijkste lessen die we hebben geleerd van Gandhi is volgens ambassadeur Kanyal zijn diep geloof in de goedheid van elke individu en zijn onwrikbaar geloof dat de mensheid op weg is naar welzijn. Dit reflecteert zich in het niet verliezen van geloof in de mensheid. De mensheid moet volgens hem gezien worden als een zee. “Niet omdat een paar druppels van het water vuil zijn, wil het zeggen dat de hele zee vervuild is.”

Ook binnen huidige vraagstukken zoals klimaatsverandering en natuur kan worden terug gekeken naar de kosmos centrische benadering van Gandhi, zegt de ambassadeur. Mensen zijn volledig met het universum verbonden en kunnen niet geïsoleerd leven. Hij had gelijk toen hij zei dat land, de lucht en het water geen erfenis zijn van onze voorouders, maar geleend zijn van onze kinderen. We moeten het aan hen overhandigen net zoals het aan ons gegeven is.

In Suriname is een aantal activiteiten georganiseerd ter gelegenheid van de viering van de  geboortedag van Gandhi waaronder het uitgeven van speciale postzegels, een foto expositie van George Ramjiawan, het planten van 150 bomen in de verschillende districten van het land, het digitaal projecteren van zijn foto's bij de ambassade van India. Dit zal voortgezet worden in 2019 en 2020.

Minister Yldiz Pollack- Beighle van Buitenlandse zaken benadrukt dat de boodschap van Gandhi één is van liefde en dat dit momenteel hard nodig is. Ze stelt dat het een goed moment is om terug te blikken op deze wereldleider die karakteristieken bezat van een exceptionele mens. Hij stond bekend als een baken van hoop voor de mensen van India. “150 jaar later weten wij dat zijn visie gekenmerkt door zijn waardigheid, nederigheid en filosofisch denken, die het fundament hebben gelegd voor de onafhankelijkheid van India,  vandaag hard nodig zijn. De wereld is niet hetzelfde als het toen was, de wereld heeft vrede, geweldloosheid en vooral liefde nodig”.

Ieder van ons kan “een Gandhi” zijn, niet alleen herdenken maar ernaar leven. In Suriname zijn we succesvol in het uitbeelden van een diversiteit in liefde. Pollack- Beighle haalt aan dat de succesvolle verkiezingen die gehouden zijn in India een voorbeeld zijn van wat Gandhi voor die natie heeft achtergelaten. Hij inspireerde volgens de ministers ook leiders zoals Nelson Mandela en Martin Luther King. Pollack- Beighle sloot haar toespraak af door te citeren dat “geweldloosheid dubbel geloof vereist, geloof in God en geloof in de mens. De toekomst hangt af van wat jij vandaag doet.”

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April