Bolivia: Inheemsen willen meer hulp na bosbranden
01 Oct 2019, 06:46
foto
Voornamelijk leden van de inheemse groep Chiquitanos nemen deel aan een protestmars in Bolivia. (Foto's: Reuters)


Ongeveer 200 Bolivianen, de meeste leden van een inheemse groep uit de Chiquitanía-regio, nemen deel aan een protestmars om meer actie te eisen om branden te stoppen die hun gebied hebben verwoest. Ze dringen er bij president Evo Morales op aan om een ​​nationale noodsituatie uit te roepen. Grote branden hebben bosgebieden, graaslanden en boerderijen vernietigd en hebben veel mensen berooid achtergelaten.

President Evo Morales heeft internationale hulp verwelkomd, maar heeft gefaald een nationale noodsituatie uit te roepen. Eerder deze maand arriveerde een Russisch militair vliegtuig dat in staat was grote hoeveelheden water op de brandhaarden te laten vallen. Brandweerlieden uit Argentinië hebben ook geholpen bij de brandbestrijdingsinspanningen.

Het zwaarst getroffen gebied is Chiquitanía, waar de NGO Friends of Nature Foundation (FAN) schat dat 2,9 miljoen hectare is verbrand. De meeste deelnemers aan de protestmars zijn van de inheemse groep van Chiquitanos. Ze vertrokken eerder deze maand vanuit San Ignacio de Velasco, een ranchcentrum, en hebben onderweg in geïmproviseerde kampen geslapen.

De demonstranten zeggen dat als er een nationale noodsituatie wordt uitgeroepen, meer hulp hun gebieden kan bereiken. "Voor ons, de Chiquitanos, is het pijnlijk omdat we niets meer over hebben", vertelde demonstrant Tomás Candia aan persbureau Reuters. "Daarom roepen we de wereld op (voor hulp), voor de regering om een ​​nationale ramp te verklaren, om hulp te vragen voor inheemse volkeren, voor territoria en voor beschermde gebieden," zei hij.

President Morales is bekritiseerd omdat hij in juli een decreet heeft aangenomen waarmee boeren "gecontroleerd branden" kunnen uitvoeren om land vrij te maken voor aanplant in de getroffen gebieden. De president, die volgende maand voor de vierde keer op rij verkiezingen organiseert, heeft historisch gezien de steun genoten van grote delen van de inheemse bevolking van Bolivia, maar de recente branden hebben een deel van die steun ondermijnd.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March