PCS wil meer bewustwording over geestelijke gezondheidszorg
30 Sep 2019, 22:41
foto


Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) staat aan de vooravond van de Internationale Dag voor de Geestelijke Gezondheid, op 10 oktober 2019, stil bij de ontwikkeling van de geestelijke gezondheidszorg (GGz) in Suriname en de rol die zij daarbij vervult. De instelling zegt in een persbericht onder meer de nationale bewustwording over psychiatrie en geestelijke gezondheid door middel van openbare lezingen en mediaprogramma’s te willen helpen bevorderen.

Het PCS werd op 1 oktober 1895 opgericht als een Inrichting ter verpleging van Krankzinnigen. De dienstverlening is nu uitgebreid van een psychiatrische inrichting voor de behandeling van krankzinnigen tot een centrum voor de promotie en preventie van geestelijke gezondheid en de vroege detectie van psychische problemen.

De dienstverlening van het PCS strekt zich uit naar de overige districten en het binnenland door de integratie van GGz met de eerstelijnszorg waarbij wordt samengewerkt met RGD en de Medische Zending. Daarnaast verricht het PCS, onderzoek naar aspecten van geestelijke gezondheid in Suriname. Op 02 oktober 2019 opende de instelling de dienst Spoedeisende Psychiatrie om interventies te plegen bij cliënten die zich in een acute situatie bevinden.

Het PCS staat ook centraal bij aanpak van het zwerversvraagstuk. Het Nachtasiel zal wederom worden ingesteld als faciliteit voor de opvang van dak- en thuislozen. Het is de bedoeling om shelters op te zetten in diverse delen van het land voor de opvang van deze doelgroep, zegt de voorlichting van PCS.

Volgens cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft Suriname in vergelijking tot het wereldgemiddelde een hoge score aan suïcide en suïcidepogingen. Het PCS heeft het Nationaal Suïcide Preventie- en Interventie Plan, dat in 2016 werd aangenomen door de overheid, onder de loep genomen om verdere uitvoering aan te kunnen geven. In het kader van World Mental Health Day op 10 oktober 2019 met als thema ‘Suïcide Preventie’, organiseert het PCS op 7 oktober een Suïcide Preventie Congres met als doel te geraken tot een werkbaar en uitvoerbaar werkplan 2020-2024 waarin alle relevante actoren betrokken zullen worden.
Advertenties