Accent criminaliteitsbestrijding ligt op preventie
01 Oct 2019, 00:00
foto
President Desi Bouterse tijdens het uitspreken van de jaarrede 2020 maandag in De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Criminaliteitsbeheersing blijft een topprioriteit van de regering. Echter, het accent zal niet slechts gelegd worden op repressie, maar vooral ook op preventie. De gemeenschap zal daarbij intensief worden betrokken. De inzet van buurtmanagers wordt opgevoerd. De zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van de politie wordt geïntensiveerd. Met het aanscherpen van de basispolitiezorg en het vergroten van het politietoezicht zullen veiligheid en leefbaarheid in de woongebieden, zowel in het binnenland als in de kustvlakte, structureel worden aangepakt. Dit zei president Desi Bouterse maandag tijdens de jaarrede 2020 in De Nationale Assemblee. 

De regering blijft zich inzetten om optimale bescherming van de rechtsstaat te garanderen door waarborging van effectieve rechtshandhaving en rechtsbescherming en door het garanderen van veiligheid voor de gehele samenleving op het totale grondgebied van Suriname. Voor het beleidsgebied ‘rechtszekerheid’ zal in het dienstjaar 2020 worden gewerkt aan het aanpassen van de wetgeving en het zo spoedig mogelijk indienen van de aangepaste versie van het Burgerlijk Wetboek, de Rijwet en van het Wetboek van Strafvordering.

De opvang en begeleiding van slachtoffers van alle vormen van geweld- en zedendelicten krijgt in het dienstjaar 2020 grotere aandacht, waarbij vooral zal worden ingezet op het verbeteren van de aanpak van diverse vormen van geweld en geweld tegen kinderen. In het kader van nationale veiligheid is inmiddels elektro-technisch instrumentarium operationeel binnen het Safe City project ter verhoging van de veiligheid. De komende periode worden de overige districten aangesloten. "Dit alles draagt significant bij aan de algehele veiligheid in ons land," meent Bouterse. 

"Indachtig het adagium dat nationale veiligheid inherent is aan nationale ontwikkeling voert de regering ook in 2020 een strategisch beleid uit gericht op duurzaamheid, stabiliteit en versterking van de openbare orde. Om deze duurzaamheid te handhaven is het noodzakelijk te investeren in technologie en andere innovaties. Dit toekomstgericht denken leidt tot de aanschaf van computers met forensische software voor het Korps Politie Suriname; een instrument dat de politie in staat zal stellen om met meer succes en slagkracht de criminaliteit te bestrijden," stelt de president. 

Het drugsprobleem dat een dreiging kan betekenen voor zowel de veiligheid als de ontwikkeling en welzijn van de natie wordt onderkend en ter hand genomen, deelt Bouterse mee. Dit is een mondiaal veiligheidsvraagstuk. Vanwege het grensoverschrijdend, interdepartementaal en sector overstijgend karakter heeft de regering de coördinatie van de bestrijding van dit probleem gebracht naar het hoogste politieke niveau. Het Nationaal Drugs Masterplan 2019-2023 is onlangs ondertekend. De regering onderstreept dat de uitvoering van dit multidisciplinair plan prioriteit geniet om zodoende de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van het volk te garanderen. De Nationale Anti- Drugsraad zal verder zorg dragen voor de uitvoering van dit beleid. 
Advertenties