Tropische storm Mitag groeit uit tot tyfoon
29 Sep 2019, 10:32
foto
De verwachting is dat Mitag maandagmiddag het oosten van Taipei zal passeren alvorens de kustranden van de Chinese provincie Zhejiang te teisteren. (Beeld: Al Jazeera)


Verwacht wordt dat de tropische storm Mitag later vandaag uitgroeit tot een tyfoon. Mitag heeft zich in de noordwestelijke Stille Oceaan gevormd en zit momenteel in het warme water aan de noordoostkust van de Filipijnen. De autoriteiten hebben windwaarschuwingen  afgegeven voor de regio Batanes en de Babuyan-eilanden.

Gelegen op ongeveer 900 km ten zuidoosten van Taipei, heeft de storm het Central Weather Bureau van Taiwan ertoe aangezet om een ​​maritieme waarschuwing te geven voor schepen die voor de oostkust van Taiwan varen. Met aanhoudende winden van 110 km per uur en windvlagen dichterbij 140 km  per uur beweegt het systeem zich momenteel naar het noorden.

Het oog van de storm zal naar verwachting niet aankomen in Taiwan, maar er is kans op sterke wind en zware regenval. De autoriteiten zullen waarschijnlijk stormwaarschuwingen afgeven voor Yilan, New Taipei en Taipei.

De verwachting is dat Mitag maandagmiddag naar het oosten van Taipei zal passeren voordat het de kustranden van de Chinese provincie Zhejiang ten zuiden van Shanghai aanveegt. De tyfoon zal naar verwachting rond dit punt een piek bereiken, met windstoten die 150 km per uur naderen en windvlagen met een kracht tot 185 km per uur. De storm zal dan naar verwachting medio volgende week over de Gele Zee en naar het Koreaanse schiereiland gaan.

Elders heeft tropische storm Narda flitsoverstromingen veroorzaakt langs delen van de zuidelijke kust van Mexico. De verwachting is dat het de komende dagen langs de westkust naar de Golf van Californië loopt.

Ondertussen is Lorenzo nu de sterkste orkaan in het verre noorden en oosten in het Atlantische bekken. Dit grote en krachtige systeem was een storm van categorie 5 en, hoewel het enigszins is verzwakt, pakt het nog steeds winden van meer dan 250 km per uur.

Orkaan Lorenzo zal naar verwachting rond woensdag passeren in het westen van de Azoren, met schadelijke winden en tot 300 mm regen. Het zal dan naar beneden gaan in een diep gebied van lage druk omdat het volgend weekend wat zeer nat en winderig weer over de Britse eilanden brengt.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March