Zimbabwe: Mugabe begraven in thuisdorp
28 Sep 2019, 22:50
foto
De kist met het lichaam van ex-president Robert Mugabe van Zimbabwe komt aan in zijn thuisdorp in Kutama, Zimbabwe. (Foto's: Reuters)


De oprichter van Zimbabwe, Robert Mugabe, is vandaag, zaterdag, begraven in zijn geboortedorp Kutama. Daarmee komt een einde in een geschil tussen zijn familie en de regering van zijn opvolger president Emmerson Mnangagwa over zijn laatste rustplaats.

Mugabe regeerde Zimbabwe 37 jaar vanaf de onafhankelijkheid in 1980. Hij was een polariserende figuur die door sommigen werd verheerlijkt voor zijn rol in de bevrijdingsstrijd van het land en door anderen werd gehaat voor het ruïneren van een veelbelovende natie door rampzalig economisch beleid en repressie tegen tegenstanders.

Hij stierf in een ziekenhuis in Singapore op 6 september als een verbitterde man over de manier waarop voormalige bondgenoten onder wie Mnangagwa samenzweerden om hem in november 2017 omver te werpen. Zijn familie vertelde dat hij niet wilde dat zijn "kwelgeesten" zijn begrafenis zouden voorzitten. Mugabe werd 95 jaar. Zijn begrafenis markeert het einde van een tijdperk voor één van Afrika's laatste 'Big Men'.

Na de mis door een rooms-katholieke priester en toespraken door familieleden, werd Mugabe begraven op de binnenplaats van zijn landelijke woning zonder de pracht en praal die meestal voorbehouden was aan nationale helden. Zijn vrouw Grace, kinderen en naaste familieleden, overheidsfunctionarissen en de media waren getuige van de begrafenisceremonie.

Terwijl de kist van Mugabe in de grond werd neergelaten, werd Grace, die haar gezicht bedekte met een zwarte sluier, geflankeerd door haar zus en kinderen. Al snikkend veegde ze haar tranen met een witte zakdoek.

In toespraken zeiden familieleden dat de wens van Mugabe was dat hij begraven moest worden in Kutama en niet op het National Heroes Acre-monument in de hoofdstad, waar Mnangagwa en de regerende ZANU-PF-partij hem hadden willen begraven. "Er zijn misschien anderen die denken dat de (Mugabe) familie iets deed dat niet synchroon liep, misschien met andere ideeën van onze partij ZANU-PF of de regering," zei Walter Chidhakwa, een woordvoerder van de familie Mugabe. "We zeggen alleen dat we Mnangagwa bedanken voor het accepteren van de wensen van onze vader. Het is misschien niet wat je verwachtte, omdat je wilde dat hij naar (Heroes Acre) ging, maar wat we hebben gedaan, zijn de wensen van onze vader."

Mnangagwa, die werd vertegenwoordigd door overheidsfunctionarissen, had aanvankelijk aangedrongen op de begrafenis van Mugabe bij het monument voor oorlogshelden voor bevrijding - een gelegenheid die politieke analisten en ZANU-PF partijbronnen zeiden dat Mnangagwa wilde gebruiken om een ​​publieke verzoening met Mugabe's bewonderaars te tonen.

De familie van Mugabe had sinds de aankomst van zijn lichaam uit Singapore wake gehouden over zijn stoffelijk overschot. De voormalige president had voor zijn dood aan naaste familieleden gezegd dat hij vreesde dat sommige mensen die hem hadden verdreven een traditioneel ritueel zouden proberen te doen met een deel van zijn lichaamsdelen.

ZANU-PF-woordvoerder Simon Khaya Moyo zei in een verklaring dat de beslissing om Mugabe in Kutama te begraven het meest ongelukkig was, als teken van de voortdurende twist tussen de regerende partij en de familie. "We respecteren inderdaad de wensen van de families van overleden helden, en worden daarom bedroefd wanneer manoeuvres die grenzen aan politieke gimmicks zich beginnen te ontvouwen over een kwestie met betrekking tot een illustere bevrijdingspictogram," zei Khaya Moyo.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April