Afghanistan: Lage opkomst bij presidentiële stemming
28 Sep 2019, 14:45
foto
Afghaanse politieagenten houden de wacht bij een controlepost in Kabul, Afghanistan.
(Foto's: Reuters)


Strakke veiligheid zorgde ervoor dat de presidentsverkiezingen van Afghanistan op zaterdag in relatieve rust is gehouden. Er was wel sprake van verschillende kleine aanvallen, een lage opkomst en klachten over het stemsysteem die de angst verhoogde dat een onduidelijk resultaat het land in verdere chaos zou kunnen brengen.

Voorlopige resultaten worden niet verwacht vóór 17 oktober en definitieve resultaten niet vóór 7 november. Als geen enkele kandidaat 51% van de stemmen krijgt, zal een tweede ronde worden gehouden tussen de twee leidende kandidaten.

Taliban-strijders vielen verschillende stembureaus in het hele land aan om het proces te laten ontsporen, maar intense beveiliging voorkwam het grootschalige geweld van eerdere peilingen. "Deze verkiezing was de gezondste en eerlijkste verkiezing in vergelijking met de vorige verkiezingen," zei Hawa Alam Nuristani, hoofd van de Independent Election Commission (IEC) van het land, na afloop van de stemming.

Tienduizenden Afghanen trotseerden de dreiging van militante aanvallen en vertragingen bij stemhokjes om te stemmen. De verkiezingen zijn een belangrijke test voor het vermogen van de door de westerse regering gesteunde regering om de democratie te beschermen tegen pogingen van de Taliban om deze te laten ontsporen.

Twee politieagenten en één burger werden gedood bij overwegend kleinschalige Taliban-aanvallen, zei het ministerie van Defensie. Er zijn 37 mensen gewond geraakt. Tienduizenden troepen werden ingezet om de kiezers en stembureaus te beschermen.

IEC-functionarissen deelden niet onmiddellijk de details over de opkomst, maar westerse diplomaten in Kabul schatten dat deze laag was door de vrees voor geweld en vertragingen die werden veroorzaakt door verkiezingsfunctionarissen. Het stemmen werd met twee uur verlengd, nadat technische problemen de opening van enkele stembureaus in het hele land hadden vertraagd.

Onafhankelijke verkiezingswaarnemers en activisten zeiden dat een langzaam tempo bij het stemmen verwarring veroorzaakte bij sommige stembureaus waardoor lange rijen buiten ontstonden. “Het duurde 31 minuten voordat de eerste kiezer stemde. Voor de volgende kiezers duurde het ongeveer vijf minuten en toen begon het te stroomlijnen naar 3 minuten en 30 seconden ”, zei Nishank Motwani, een waarnemer gestationeerd in Kabul. "Het personeel van de verkiezingscommissie zag er paniekerig uit en de kiezers werden boos dat de rij niet bewoog."

Interventie Taliban
Sommige waarnemers vreesden dat de Taliban een gedeeltelijke sluiting had gedwongen om de definitieve resultaten te verstoren, omdat de IEC, zonder een reden te geven, zei dat het geen contact had kunnen krijgen met 901 van de 4.942 stemlokalen.

De harde kern van de islamitische groep, die meer van het land controleert dan ooit sinds het regime in 2001 viel, had de meer dan negen miljoen geregistreerde kiezers gewaarschuwd om thuis te blijven of ernstige gevolgen te ondervinden. De presidentiële stemming van zaterdag is de vierde sinds de Taliban werd omvergeworpen.

Meer dan een dozijn kandidaten strijden om het presidentschap, geleid door de zittende Ashraf Ghani en zijn voormalige plaatsvervanger Abdullah Abdullah. De winnaar zal een cruciale rol spelen in de zoektocht van het land om de oorlog met de Taliban te beëindigen en elke hervatting van de gesprekken tussen de militante islamitische groep en de Verenigde Staten, die deze maand werden afgelast.

De Transparent Election Foundation Afghanistan zei dat de vroege opkomst "erg slecht" was, deels door de eis dat kiezers gefotografeerd moesten worden, waartegen vrouwelijke kiezers in conservatieve gebieden bezwaar maakten. Anderen waren vastbesloten om te stemmen.

"Bravado wordt bepaald wanneer iemand moed verzamelt om zijn stem uit te brengen," zei Kabul-arts Roya Jahangir na het uitbrengen van haar stembriefje. "We hopen dat er deze keer geen fraude is."

Honderden kiezers klaagden dat hun namen ontbraken in de kiezerslijsten of de biometrische apparaten die werden gebruikt om fraude te voorkomen. Om die zorgen weg te nemen, versoepelde de IEC beperkingen, waardoor iedereen met verkiezingsstickers op zijn nationale identiteitskaart kon stemmen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April