Symposium New Delhi: Etnische relaties in Suriname
28 Sep 2019, 06:41
foto
Vlnr: Gautamkumar Jha, Dr. Malaka, Dr. Moosa, Ajay Dubey, Aashna Kanhai, Narendra Mokhamsing tijdens het symposium in New Delhi.


Tijdens het symposium Ethnic Relations in Suriname, traces of Gandhi and African Diaspora on Local Politics heeft Narendra Mokhamsing van de Faculteit Humaniora van de Anton de Kom Universiteit een korte historische uiteenzetting gegeven over het ontstaan van de multi-etnische samenleving van Suriname en de politieke structuur in relatie tot ras en etniciteit. Hij gaf ook een analyse over wat begrepen zou moeten worden onder 'Surinamer' en dat de Surinamer niet perse moet worden geassocieerd met een bepaald ras.

Het symposium is gehouden voor de studierichting African Studies van de Jawaharlal Nehru University te New Delhi. Mokhamsing was gastspreker net als ambassadeur Aashna Kanhai. Mokamsingh was enkele dagen in India om deel te nemen aan de activiteiten in verband met de 150e geboortedag van Mohandas Karamchand, Mahatma Gandhi. Het symposium is voornamelijk bezocht door doctoraal studenten en promovendi van verschillende studierichtingen, alsook enkele docenten van de African Studies en de Indonesische taal- en cultuur studenten.

Mokhamsingh heeft ook de politieke ontwikkeling van Suriname en de rol van de etniciteit in de loop der jaren. Hij bleef kort stilstaan bij de 'verbroederingspolitiek' en het diasporabeleid van India, dat een voorbeeld kan zijn voor andere 'landen van herkomst.'

Kanhai heeft in haar inleiding aangegeven dat Mahatma Gandhi zijn invloed groot is geweest is in het dekolonisatieproces van vele koloniën. De Zuid-Zuid dialoog is met name door Mahatma Gandhi ingegeven. Ambassadeur Kanhai, las enkele passages voor uit vier delen van 'To my countrymen' (1971), waarin uitspraken van Mahatma Gandhi zijn vastgelegd en welke zij van haar vader ter leen heeft. Mahatma Gandhi die zelf ook een deel is van de Indiase Diaspora, heeft zich ook gericht tot deze diaspora en heeft vooral in de ontwikkeling van de aandacht voor de band van deze gemeenschap met India, een grote impuls gegeven. De identiteit van Surinamers is in de eerste plaats dat ze Surinamer en in de tweede plaats van een bepaalde afkomst zijn. De politiek heeft zich in de loop der jaren ook meer gericht op een nationale focus en de zogenaamde rassenpolitiek wordt door velen in Suriname als een verlaten standpunt beschouwd. Kanhai gaf aan dat Persons of Indian Origin (PIO) en Non Resident Indians (NRI), twee categorieën zijn van Indiase Diaspora en dat India het land van de voorouders is voor de PIO, terwijl de NRI een andere groep is.

De coördinator van de Organization of Diaspora Initiatives, Ajay Dubey, die ook leiding geeft aan de African Studies, gaf aan dat de rassenpolitiek die in Guyana en Trinidad & Tobago duidelijk zichtbaar is, in mindere mate is gepolariseerd in Suriname. Hij heeft het Caribisch gebied enkele malen bezocht met educatief doel. Hij merkte op dat de band met het land van de voorouders bij de Afrikaanse diaspora kennelijk minder manifest is omdat Afrika een continent is dat bestaat uit meerdere landen van afkomst en dat deze bank ook wordt ingegeven door de mate van initiatief door het land van herkomst.

Gautamkumar Jha van de studierichting Indonesische taal en cultuur, die Suriname vorig jaar heeft gezocht, heeft een korte uitzetting gegeven over de Javaanse migranten naar Suriname. Hij constateerde dat bij de Javanen er een hechtere band met de cultuur van hun eiland van herkomst is en in mindere mate met het hedendaagse Indonesië. Jha stond ook even stil bij de invloed van de Javaanse keuken en de Javaanse cultuur in de Surinaamse gemeenschap. Het symposium is op 23 september gehouden.
Advertenties