Column: Cultuuromslag voor meer bewegen
26 Sep 2019, 00:59
foto
Vorig jaar heeft De universiteitsgemeenschap op initiatief van de studierichting Fysiotherapie actief deelgenomen aan World Challenge Day.


Ondanks er zoveel sportverenigingen zijn, zien we dat een heel klein deel van de samenleving aan sport doet. Eén van de oorzaken hiervan is dat er voor velen een drempel is om zich aan te sluiten bij een sportvereniging. Ze vinden hun vorm een sta in de weg, omdat de aanwezigen meestal een beter figuur hebben of vinden het een hele uitdaging om gebruik te maken van de toestellen. Anderen hebben na een lange werkdag geen energie meer om te sporten. Ik zou nog veel meer redenen kunnen opnoemen waarom mensen niet sporten, maar dat is niet het punt. Wat de rede ook moge zijn, het resultaat is hetzelfde: slechts een kleine groep trekt voordeel van de mogelijkheden die regelmatig bewegen, biedt. Dit is een enorm probleem waar we te licht over gaan. Het heeft niet alleen invloed op het individu, maar op de totale volksgezondheid en leidt tot hoge medische kosten.

Om dit probleem structureel te kunnen oplossen, moet en een cultuuromslag komen. Velen staan er niet bij stil dat een paar minuten bewegen per dag zowel effectief als efficiënt is. Effectief, omdat je inderdaad erin slaagt om die broodnodige beweging te hebben en efficiënt, omdat je door regelmatig te bewegen ervoor zorgt dat je fit blijft en dus beter gemotiveerd bent om jouw taken uit te voeren. Als ministeries, bedrijven en onderwijsinstellingen in navolging van 'Challenge Day' ertoe overgaan om dagelijks twintig minuten tot een halfuur uit te trekken voor bewegingsactiviteiten, zal dit ongetwijfeld positieve resultaten hebben. De activiteiten moeten luchtig zijn, zodat de deelnemers daarna niet hoeven te douchen. Ook moeten de activiteiten laagdrempelig zijn, zodat ook degenen die opzien tegen sport, eraan kunnen meedoen. Door deze mogelijkheid te bieden aan scholieren, werknemers of beleidsmakers, heeft iedereen ongeacht de werkdruk, de gelegenheid om dagelijks te bewegen.

De negativisten onder ons die vinden dat het de organisatie teveel kost om elke dag dat halfuurtje op te offeren, geef ik het volgende mee: wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat bewegen een positieve invloed heeft op de hersenstructuur en executieve functies en leidt tot een positievere houding, meer motivatie en meer betrokkenheid van de deelnemers, bij de activiteiten van de organisatie waartoe zij behoren. De voordelen van bewegen zijn teveel om hier allemaal op te sommen, maar zorgen op termijn voor een besparing in de uitgaven. Onder gemotiveerde medewerkers heb je namelijk minder ziekteverzuim, hetgeen minder ziektekosten en ook een hogere productiviteit als rendement heeft. Het moge duidelijk zijn dat de hier aangehaalde voordelen van belang zijn voor alle actoren. Dus, waar wachten we op? Laten we met ons allen de cultuuromslag maken, meer bewegen en zo beginnen aan een gezondere gemeenschap.

 

Mireille Hoepel

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April