Werk aan de winkel voor uitbanning geweld tegen vrouwen
24 Sep 2019, 22:22
foto
Wiedjawatie Jawalapersad-Badrie, DA’91 coördinator Nickerie.


Wiedjawatie Jawalapersad-Badrie, DA’91 coördinator Nickerie, ziet verbetering van de rol en positie van vrouwen als een van de belangrijke drijfveren voor haar toetreding tot de actieve politiek. Op dit gebied is zij reeds jaren werkzaam met verschillende ngo’s en gerelateerde activiteiten.

De strijd tegen geweld tegen vrouwen eindigt niet met handelingsbekwaamheid van de vrouw en ook niet met de aanname van de Wet Strafbaarstelling van Belaging S.B. 2012 no.70), schrijft Jawalapersad-Badrie in een zelfportret waarin zij kennismaakt met het publiek.” Wat wij dringend willen instellen is een gegarandeerd en versterkt veiligheidsgevoel van de vrouw o.a. door het instellen van voldoende en veilige opvangfaciliteiten en professionele begeleiding van de slachtoffers.”

Zij vindt dat hoewel vele vrouwen nu financieel zelfstandiger geworden zijn, dat ze vaak niet beschermt tegen het nog steeds ondervinden van geestelijk geweld. Als voorbeeld haalt zij aan het feit dat het voorkomt dat vrouwen worden gechanteerd door hun partners of waarbij soms intieme handelingen en/ of seksuele getinte opnames worden verspreid via social media. De beelden worden buiten het weten van de vrouw verspreid om haar te krenken of af te breken.

Werk aan de winkel dus, zegt Jawalapersad-Badrie. Er moet nog heel veel gebeuren, voordat vrouwen volledig beseffen wat hun rechten zijn en daar ook optimaal inhoud aan kunnen geven. Er zijn nog steeds vrouwen die hun salaris moeten afstaan. Vrouwen die na lange tijd van bedelen en verzoeken mogen werken, worden door hun partners afgehaald en afgezet, bij wijze van controle. Zelfs hooggeschoolden zijn nog steeds slachtoffers van geweld. Het is belangrijk dat vrouwen ook leren wat zij zelf kunnen doen om zich uit een situatie van mishandeling te werken, geeft zij aan.

Er is nog steeds een dubbele standaard voor mannen en vrouwen, meent Jawalapersad-Badrie. De gemeenschap accepteert het volgens haar bijvoorbeeld niet dat vrouwen op hoge leeftijd een vriend mogen hebben, maar voor de man is er geen grens. En zo kunnen we allen het rijtje aanvullen. Dit moet veranderen, zegt zij. “Slachtoffers verlangen dat wij eerst naar hun luisteren, zodat wij effectief de nodige ondersteuning kunnen geven. Begeleiding bij de opvoeding zie ik ook als een belangrijk beleidspunt om daar die mentaliteitsverandering begint. Meisjes die moeten en mogen opkomen voor hun recht met ondersteuning van de jongens, die respect voor de vrouw hebben.” 
Advertenties