Suriname en Duitsland willen relatie verdiepen
20 Sep 2019, 22:36
foto
Ambassadeur Sieglien Burleson en bondspresident, Frank-Walter Steinmeier na de aanbieding van de geloofsbrieven. (Foto: Buza/NII)


Suriname en Duitsland zullen nauwer met elkaar samenwerken. Sieglien Burleson is geaccrediteerd als niet-residerende ambassadeur voor Bondsrepubliek Duitsland. Zij is Surinames permanente vertegenwoordiger in België en de Europese Unie. De diplomaat overhandigde haar geloofsbrieven aan bondspresident, Frank-Walter Steinmeier. Suriname is vooral geïnteresseerd in samenwerking op de gebieden: milieu, agrarische sector, onderwijs, handel en ondernemerschap. 

Behalve concrete gebieden van samenwerking tussen Suriname en Duitsland, kwamen tijdens de accreditatieceremonie ook enkele brandende vraagstukken onze regio rakende aan de orde, deelt Buitenlandse Zaken mee via het Nationaal Informatie Instituut. De bondspresident Steinmeier heeft de Surinaamse vertegenwoordiger geïnformeerd over het streven van Duitsland gericht op het verstevigen van de betrekkingen met de Latijns-Amerikaanse en de Caribische regio. Voor Suriname is de relatie met Duitsland van belang mede tegen de achtergrond van de diversificatie van ontwikkelingspartners.

In de marge van deze ontmoeting heeft ambassadeur Burleson ook gesprekken gevoerd met diverse topfunctionarissen, over mogelijke gebieden van samenwerking. Tijdens een bespreking met ambassadeur Marian Schuegraf, Regionaal Vertegenwoordiger voor Latijns-America en het Caraïbisch gebied, kwamen klimaatsverandering, ocean governance, energievoorziening, capaciteitsversterking en het Duitse duaal onderwijssysteem in het beroepsonderwijs aan de orde. Burleson gaf aan dat de Anton de Kom Universiteit van Suriname open staat voor partnerschappen, uitwisselingsprogramma’s en cursussen voor het beheer van onze natuurlijke hulpbronnen. Op dit gebied biedt het Duitse Netwerk van Universiteiten in Bavaria, OniLAC, mogelijkheden tot samenwerking. OniLAC onderhoudt partnerschappen met Latijns-Amerika.

Ook met het Duitse energiebedrijf RWE, dat wereldwijd technisch advies biedt voor energieprojecten en mijnbouw, kan volgens Schuegraf worden samengewerkt. Suriname staat open voor investeerders en partners, die vooral bereid zijn te werken met lokale investeerders. Er is eveneens een gesprek geweest met een vertegenwoordiger van de Duitse Kamer van Koophandel en Industrie.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April