Jamaica: $ 1 miljoen boete fotograferen beklaagden in rechtbank
18 Sep 2019, 12:35
foto
Lambert Brown, senator van de oppositie in het Jamaicaans Hogerhuis. (Foto: LOOP)


Journalisten of andere personen die foto's maken van gevangenen die aankomen of de rechtbank verlaten, of die schetsen maken van een criminele verdachte in een rechtbank, worden nu geconfronteerd met zware straffen op grond van de gewijzigde Criminal Justice and Administration Act.

Door de amendementen, die in de Jamaicaanse Senaat werden goedgekeurd, kunnen overtreders van deze wet worden veroordeeld tot, minimaal $ 20 en maximaal $ 1 miljoen boete en de mogelijkheid om minimaal een maand en maximaal een jaar in de gevangenis door te brengen. Lambert Brown, senator van de oppositie, merkte op dat deze sterke toename van de straffen neerkomt op een aanval op de persvrijheid. Brown, die heeft gewerkt als presentator van een talkshow, nam het standpunt in tijdens het debat over het wetsvoorstel, dat werd geleid door coalitie leider, Kamina Johnson Smith.

Volgens Johnson Smith zijn de wijzigingen, die volgen op een evaluatie van meer dan 300 van de 800 wetgevingsproducten, erop gericht de verouderde sancties in overeenstemming te brengen met de huidige realiteit. 
Het Huis van Afgevaardigden heeft de wijzigingen van de Criminal Justice and Administration Act al goedgekeurd. Johnson Smith zei dat de wijzigingen de wetten op "zinvolle en effectieve niveaus" zouden brengen.

Brown was het echter oneens en benadrukte de voortdurende inconsistenties in uitgebrachte vonnissen van rechtbanken. Hij wees op recente zaken in Montego Bay, St. James, waarin personen die veroordeeld waren voor het bezit van wapens en munitie, veroordeeld werden tot een boete van $ 400.000 en tot 18 maanden gevangenisstraf.
Hij zei dat lid 33 van de Criminal Justice and Administration Act nu bepaald dat: "Niemand in een rechtbank een foto mag maken of proberen te maken, of met het oog op publicatie, een portret of schets van een gevangene maken of proberen te maken”. 

Brown betoogde dat dit elke dag wordt gedaan in landen als de Verenigde Staten, “Al ben je Jeffrey Epstein, of Lee Boyd Malvo, ze maken foto’s en schetsen van criminele beklaagden, daarna tonen ze het zonder pardon op televisie en plaatsen het in de krant. Maar in Jamaica, als iemand daar zit een schets maakt en het in The Gleaner of in The Observer, of op tv publiceert, kunnen ze nu worden gestraft met maximaal een jaar gevangenisstraf; dat is wat het amendement voorstelt,” merkte Brown verder op.

“De vrijheid van meningsuiting wordt hier aangetast. Ik kan dergelijke archaïsche wetgeving die de vrijheid van meningsuiting aantast en ons journalistieke beroep aanvalt, niet ondersteunen. "En dat is niet alles, de maximale boete is $ 1 miljoen," merkte Brown op. Hij zei tegen zijn collega senatoren ‘vergelijk dat met een boete van $ 400.000 voor de gewapende man in Montego Bay”. Brown riep journalisten op te protesteren tegen deze wet. "Ik wil hun stemmen horen tegen deze rekening," benadrukte hij.

Donna Scott-Mottley, oppositieleider in de senaat, drong bij de regering op aan om de herziening van de wet te parkeren. Ze voerde aan dat sommige "onzinnige bepalingen" waren gehandhaafd, terwijl de herzieningen hebben geleid tot "enorme boetes" voor sommige kleine overtredingen. Scott-Mottley wees op de wijzigingen die zijn aangebracht in sectie 48 van de Larceny Act, die nu een maximale boete van $ 3 miljoen voorschrijft voor iedereen die een hond of vogel, beest of dier steelt of opzettelijk doodt met de bedoeling het karkas te stelen.
De vorige boete was $ 40.000 of driemaal de waarde van het ding dat werd gestolen of gedood, welke van de twee het hoogste is, of een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaar. 'Een hond stelen, mijnheer de president; $ 3 miljoen? Serieus, 'vroeg Scott-Mottley retorisch. “Een vogel stelen; $ 3 miljoen? 'Ging ze verder. "Je moet de zwaarte van de boete afwegen tegen de ernst van de daad en voor mij is het volledig uit balans", betoogde Scott-Motley.

Johnson Smith merkte op dat de eerdere straf op grond van artikel 51 van de wet voor personen die werden veroordeeld wegens het willens en wetens herbergen van dieven, slechts $ 20 was. Daarop betoogde ze dat een rechter zelfs met richtlijnen voor veroordeling geen boete kan opleggen boven wat de wet voorschrijft.

Een ander treurig voorbeeld, zo citeerde ze, werd gevonden in sectie 52 van de wetgeving waarin iemand die eerder 'was veroordeeld voor een aanval en mishandeling op een officier van het gerecht, terwijl hij aan het hof was, of een vrederechter, of politieagent tijdens de uitvoering van zijn plicht, een boete van maximaal $ 40 of maximaal één jaar gevangenisstraf zou worden opgelegd. "Dit zijn slechts twee van de vele belachelijke straffen die we in onze wetboeken hebben," verklaarde Johnson Smith. Uiteindelijk hebben de coalitie senatoren hun meerderheid gebruikt om de wetgeving aan te nemen, die nu voor goedkeuring naar de gouverneur-generaal gaat.
Advertenties