Paho/WHO introduceert Wereld patiëntveiligheidsdag
18 Sep 2019, 04:42
foto
Participanten aan de workshop bij de introductie van patiëntveiligheidsdag.


Onder de slogan ‘Speak up for patient Safety’ en het thema 'Patient safety, a global health priority' is voor het eerst officieel de patiëntveiligheidsdag geïntroduceerd op 17 september door de Paho/WHO.  De bevindingen van de wereldgezondheidsorganisatie WHO suggereren dat onveilige chirurgische zorgprocedures, complicaties veroorzaken bij 25% van de patiënten. Bijna 7 miljoen patiënten lijden jaarlijks aan chirurgische complicaties. Hiervan sterven er 1 miljoen tijdens of onmiddellijk na een operatie. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft samen met de Paho een workshop gehouden in het Lalla Rookhgebouw. Ruim 50 deelnemers uit de verschillende gezondheidssectoren hebben geparticipeerd aan deze workshop, waar de veiligheid van de patiënt besproken en benadrukt is. Minister Antoine Elias die uitlandig is, heeft zijn toespraak elektronisch vastgelegd. Hij gaf aan dat patiëntveiligheid een prioriteit is. De overheid heeft in haar Nationaal Strategisch Plan voor Gezondheid en Welzijn 2019-2028 het vierde strategische gebied geïdentificeerd: uitgebreide, geïntegreerde, kwaliteitsvolle gezondheidsdiensten. Suriname is op weg om gezondheidszorg te leveren aan alle inwoners van het land. De rol van ziekenhuizen en de overige gezondheidsinstellingen is om invulling te geven aan die behoefte van elk individu, stelt de bewindsman. “Zorgen voor kwaliteitsvolle gezondheidszorg is niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid, het ministerie van Volksgezondheid en de zorgverleners, maar ook uw verantwoordelijkheid als patiënt om te weten hoe u zich kunt uitspreken om kwaliteitsvolle gezondheidszorg op te eisen”. Elias benadrukt de gedachtegang van patiëntveiligheid: niemand mag schade lijden in de gezondheidszorg. 

Robert Mohamed, onderdirecteur Volksgezondheid, merkt op dat het ministerie continu acties onderneemt om patiëntveiligheid naar een hoger niveau te tillen. Zo worden faciliteiten binnen de eerste en tweede lijnzorg gecreëerd: de rehabilitatie van het beddenhuis van het AZP, de renovatie van de verschillende RGD-poliklinieken en de garantie van medicatie die voldoet aan internationale eisen. Ook zijn er verschillende commissies zoals Nationale Infectie Commissie, Commissie kwaliteit en veiligheid in de radiologische zorg en Nationale Geneesmiddelen Klapper Commissie geïnstalleerd. 

Leah-Mari Richards, adviseur Health Systems and Services van Paho Suriname, zegt dat ongeveer 2.6 miljoen patiënten jaarlijks sterven aan complicaties door gebrek aan patiëntveiligheid. Investeringen in patiëntveiligheid kunnen leiden tot aanzienlijke besparingen. Onveilige medicatiepraktijken en medicatiefouten zijn schadelijk waardoor miljoenen patiënten schade lijden. Maar, tegelijkertijd kost dat miljoenen dollars, stelt Richards. Ze geeft aan dat de Paho/WHO het noodzakelijk vindt om aandacht van beleidsmakers in vele landen te vragen voor patiëntveiligheid. “Dit kan bereikt worden door ontwikkeling van wereldwijde normen en standaarden en samenwerking met landen om systemen voor patiëntveiligheid te versterken”. 

Kathleen Jharie, coördinator Infectie Preventie, heeft de aanwezigen voorgehouden dat de rol van de patiënt ook van belang is. De verantwoordelijkheid ligt ook bij de patiënt en de familie. De patiënt kan invloed uitoefenen op de veiligheid van de behandeling en kan een bijdrage leveren bij het krijgen van de juiste behandeling en zou de aangegeven instructies goed moeten volgen. De incidenten die plaatsvinden hebben vaak genoeg te maken met verkeerde handelingen die gepleegd worden of maatregelen die getroffen worden, het niet naleven van protocollen, routines of afspraken, onzorgvuldigheid en slordigheid, merkt Jharie op. 
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April