Russische drijvende kerncentrale bereikt permanente basis
16 Sep 2019, 04:44
foto
De drijvende kerncentrale Akademik Lomonosov wordt gesleept uit de haven van Moermansk, Noordwest-Rusland. (Foto: AFP)


De eerste drijvende kerncentrale van Rusland is aangekomen op zijn permanente basis in de buurt van een geïsoleerde Russische stad aan de Beringstraat tegenover Alaska, meldde het Russische staatsbedrijf voor nucleaire energie Rosatom. De nucleaire energiecentrale Akademik Lomonosov is ontwikkeld door Rosatom en vertrok op 23 augustus uit Moermansk om na een reis van 5.000 km door Arctische wateren, de Chukotka regio te bereiken.

Rosatom zei dat het drijvende station tegen het einde van het jaar operationeel kan zijn en daardoor de meest noordelijke kerncentrale ter wereld worden. De drijvende centrale zal een kolengestookte- en een verouderende kerncentrale vervangen die meer dan 50.000 mensen van elektriciteit voorziet in Chukotka.

Rosatom is al lang van plan om drijvende energie centrales te lanceren, die met hun mobiele installaties en kleine capaciteit het best geschikt zijn voor afgelegen gebieden. Er is gezegd dat ze het milieu kunnen helpen door de uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde, te verminderen.

De kleine installaties zijn ontworpen om het mogelijk te maken elektriciteit te leveren aan moeilijk bereikbare delen van Rusland. Ze kunnen non-stop werken zonder dat ze drie tot vijf jaar hoeven te tanken.

Milieubeschermingsgroepen, waaronder Greenpeace, hebben hun bezorgdheid geuit over mogelijke veiligheidsproblemen. Rashid Alimov, het hoofd van de energiesector van Greenpeace Rusland, zei dat milieugroeperingen al sinds de jaren negentig kritisch zijn over het idee van een drijvende reactor.

"Elke kerncentrale produceert radioactief afval en kan een ongeluk krijgen, maar Akademik Lomonosov is bovendien kwetsbaar voor stormen," vertelde hij aan AFP. De drijvende centrale wordt gesleept door andere schepen, waardoor een botsing tijdens een storm waarschijnlijker is, zei hij.

“Omdat Rosatom van plan is gebruikte splijtstof aan boord op te slaan, kan elk ongeval met deze brandstof een ernstige impact hebben op de kwetsbare omgeving van het Noordpoolgebied en er is geen infrastructuur voor nucleaire sanering in de regio", voegde hij eraan toe.

Alimov betoogde dat het project een gemiste kans was omdat Chukotka, een regio groter dan Texas (ruim vijfmaal de oppervlakte van Suriname) en bevolkt door slechts 50.000 mensen, "een enorm potentieel heeft voor de ontwikkeling van windenergie".
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April