Als mijn vader koning was…
15 Sep 2019, 06:40
foto


De afgelopen dagen is er over en weer kritiek geleverd op de reis- en verblijfkosten van de delegatie die Suriname zal vertegenwoordigen tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN). Vicepresident Michael Ashwin Adhin zal met een delegatie, namens president Desiré Bouterse, de Republiek Suriname vertegenwoordigen op deze voor de wereld belangrijke vergadering. De Algemene Vergadering is het belangrijkste overlegorgaan van de Verenigde Naties. Wij moeten als natie ervoor waken dat wij de essentie van zaken niet over het hoofd zien, alleen omdat wij een maatschappelijke discussie willen uitlokken of kritiek (hetzij terecht of onterecht) willen leveren.

Als het aan de vicepresident lag zou hij best gewoon als burger kunnen vertoeven. Hij gaat zelfs zover door te zeggen dat het voor hem een normale zaak zou kunnen zijn om in zijn auto te slapen, aangezien hij vroeger in de transportsector heeft gewerkt. Als natie kunnen wij het onmogelijk flikken om onze gezagdragers naar dat niveau te verlagen. Wij zijn als land nauwelijks positief in aanzien en wanneer we de kans krijgen om onze stem te laten horen op internationaal hoogstaande podia, dan kiezen wij ervoor om te kijven over de reis- en verblijfkosten van 80.000 USD.

Menigeen ziet over het hoofd het belang van deze Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Wereldleiders zullen in september op het VN-hoofdkwartier bijeenkomen om maatregelen tegen klimaatverandering te treffen en vooruitgang in duurzame ontwikkeling te boeken. Naast de algemene debatten zullen zij ook deelnemen aan een reeks topconferenties, onder meer over klimaatactie en duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. De regering van Suriname vindt het nodig om gebruik van de gelegenheid te maken en gesprekken te voeren met andere regeringsleiders. Vandaar dat er weloverwogen besloten is een gepaste hotelkamer en daarnaast een vergaderruimte voor de vicepresident en zijn notabele gasten te reserveren. Deze gasten van allure zouden zich afvragen als er iets mis is met ons denken, als de vicepresident hen uitnodigt ergens op een terras. Denkt Suriname aan onze veiligheid? Is dit representatief? Voor wat ziet dit Zuid-Amerikaans land ons? Dat zouden mogelijk hun eerste reacties zijn.

De kosten zijn relatief bekeken best hoog, maar eenieder die weet heeft over reis- en verblijfkosten zal beseffen dat de kosten voor deze delegatie tot een minimum beperkt zijn. Als critici dient u zeker ook rekening te houden met de vrije markt in Amerika. Deze maakt gretig gebruik van evenementen door onder andere de prijzen op te schroeven. Bovendien is New York één van de duurste metropolen in de wereld.

Als mijn vader koning was, zou ik misschien meer dan 80.000 USD besteden aan een trip naar de AVVN. U zult het zonder even goed na te denken, in eerste oogopslag, zeker plaatsen onder de noemer ‘verkwisting van belastinggelden’. Echter het gros van de tegenstanders van daadwerkelijke duurzame ontwikkeling ziet de vele kansen geboden op de AVVN over het hoofd. Laten wij als natie het vertrouwen stellen in deze delegatie. Aan hen is de taak geboden ervoor zorg te dragen dat hun participatie aan de AVVN een meerwaarde zal hebben voor Suriname. Moge het zo zijn dat deze missie een positief effect zal hebben op de verdere ontwikkeling van de Republiek Suriname.

Fariel Menso, BSc.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April