Saudi-Arabië: Drone-aanvallen op oliefaciliteiten
14 Sep 2019, 16:32
foto
Rook is te zien tijdens een brand in de Aramco faciliteit in de oostelijke stad van Abqaiq, Saudi Arabië. (Foto: Reuters)


Drone-aanvallen hebben twee grote oliefaciliteiten van het staatsbedrijf Aramco in Saudi-Arabië in vlammen gezet. Beelden lieten een enorme brand zien op Abqaiq, de site van Aramco's grootste olie-verwerkingsfabriek, terwijl een tweede drone-aanval brand in het olieveld van Khurais veroorzaakte. Staatsmedia melden dat de branden bij beide faciliteiten nu onder controle zijn.

Een woordvoerder van de aan Iran gelieerde Houthi-groep in Jemen zei dat het 10 drones had ingezet bij de aanslagen. De militaire woordvoerder, Yahya Sarea, vertelde al-Masirah TV, dat eigendom is van de Houthi-beweging en is gevestigd in Beiroet, dat er in de toekomst meerdere aanvallen kunnen worden verwacht.

Hij zei dat de aanval van vandaag, zaterdag, één van de grootste operaties was die de Houthi-troepen hadden ondernomen in Saudi-Arabië. De aanvallen zijn uitgevoerd in "samenwerking met de geachte mensen in het koninkrijk".

Saudische functionarissen hebben nog niet gereageerd op wie zij denken dat achter de aanslagen zit. "Om 04:00 uur lokale tijd begonnen de industriële beveiligingsteams van Aramco brand te bestrijden in twee van haar faciliteiten in Abqaiq en Khurais als gevolg van ... drones," meldde het officiële Saudische persbureau. "De twee vuren zijn onder controle."

Abqaiq ligt ongeveer 60 km ten zuidwesten van Dhahran in de oostelijke provincie van Saudi-Arabië, terwijl Khurais, ongeveer 200 km verder ten zuidwesten, het op één na grootste olieveld van het land heeft.

Saudische veiligheidstroepen verijdelden in 2006 een poging van Al-Qaeda om de Abqaiq-faciliteit aan te vallen met zelfmoordterroristen.

Houthi-groepering
De Iraanse rebellenbeweging Houthi vecht tegen de Jemenitische regering en een door Saudi geleide coalitie. Jemen is sinds 2015 in oorlog, toen president Abdrabbuh Mansour Hadi door de Houthi's werd gedwongen om de hoofdstad Sanaa te ontvluchten. Saudi-Arabië steunt president Hadi en heeft een coalitie van regionale landen geleid tegen de rebellen. De coalitie lanceert bijna elke dag luchtaanvallen, terwijl de Houthi's vaak raketten afvuren naar Saudi-Arabië.

Sarea, de militaire woordvoerder van de Houthi-groep, vertelde al-Masirah dat operaties tegen Saudische doelen "alleen maar groter zouden worden en pijnlijker zouden zijn dan voorheen, zolang hun agressie en blokkade voortduren".

Houthi-strijders kregen de schuld van drone-aanvallen die vorige maand werden uitgevoerd op de Shaybah faciliteit waar aardgas wordt verwerkt en op andere oliefaciliteiten in mei.

Er zijn andere spanningsbronnen in de regio geweest, vaak door de rivaliteit tussen Saudi-Arabië en Iran. Saudi-Arabië en de VS gaven Iran allebei de schuld voor aanvallen in de Golf op twee olietankers in juni en juli, beweringen die Teheran ontkent. In mei werden vier tankers, waarvan twee met Saudische vlag, beschadigd door explosies in de territoriale wateren van de Verenigde Arabische Emiraten in de Golf van Oman.

Saudi-Arabië en vervolgens de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton gaven Iran de schuld. Teheran zei dat de beschuldigingen "belachelijk" waren. De spanning op de vitale scheepvaartroutes verslechterde toen Iran in juni een Amerikaanse drone over de Straat van Hormuz neerschoot, wat een maand later leidde tot de aankondiging van het Pentagon dat Amerikaanse troepen naar Saudi-Arabië werden gedirigeerd.
Advertenties