Hassankhan presenteert bevindingen etnische studie
14 Sep 2019, 08:45
foto
Maurits Hassankhan tijdens een VHP persconferentie op 13 september. (Foto: René Gompers)


Hoewel ‘gemengden’ de snelst groeiende bevolkingsgroep is, bestaan er nog steeds vooroordelen bij verschillende etniciteiten en wordt het eigen ras als de betere gezien, deelt Maurits Hassankhan van de VHP en historicus mee. Binnenkort gaat de academicus  de resultaten van de masterstudie ‘Etnische relaties en etnocentrisme onder de vier grootste bevolkingsgroepen in Suriname,” aan de samenleving presenteren.

Op de persconferentie over verbroedering, op cultureel, maatschappelijk en politiek gebied is de opmerking gedaan dat “het volk al voldoende verbroederd is en dat het de politieke sleutelfiguren zijn die een verbroederingsband moeten ondergaan.”  VHP voorzitter Chan Santokhi merkt op dat die opmerking helemaal correct is en dat dat een van de redenen is om een nationale conferentie over verbroedering te organiseren. Hij en Hassankhan benadrukken dat etnische politiekvoering niet meer van deze tijd is en van afgestapt moet worden.

De verdraagzaamheid tussen de verschillende bevolkingsgroepen schijnt slechts aan de buitenkant te zitten merkt Hassankhan op. “Ik heb een studie laten doen door vier masterstudenten over etnische relaties en etnocentrisme,” geeft hij aan. “ De uitkomst van dit onderzoek toont aan dat we nog veel vooroordelen over elkaar hebben. Wanneer je mensen vraagt over anderen zegt men “geweldig” en “we zijn allemaal gelijk.” Maar wanneer je dieper graaft blijkt dat we wel vooroordelen over elkaar hebben.”

“We moeten elkaar niet voor de gek houden,” vervolgt Hassankhan. Het is een uitdaging voor ons allemaal om het denken over elkaar en het met elkaar vreedzaam leven beter bevorderen. Zodat het etnocentrisme (denken dat het eigen ras beter is) te voorkomen. We hebben huiswerk.” De VHP is in 2011 begonnen met het veranderen van het traditioneel imago. VHP is nu een nationale partij. Maar dat gaat niet zo gemakkelijk deelt Hassankhan mee. “We verbloemen het niet, er zijn mensen binnen de partij die niet helemaal tevreden zijn met deze ontwikkeling. Een uitdaging om die mensen mee te krijgen.”

De tijd dat etniciteit gebruikt werd om stemmen te winnen is voorbij benadrukt Santokhi nog eens. “Maar etnische sentimenten worden nog steeds gebruikt door bepaalde politieke partijen, politieke leiders en mediahuizen,” merkt Santokhi op. “Ze gaan soms heel ver, heel dichtbij de grens van rassenhaat. Haat voor bepaalde etnische groepen. Dat keuren we af!”

De studie is verricht in Paramaribo en Wanica onder Hindostanen, Creolen, Marrons en Javanen, licht Hassankhan toe. Door gebrek aan geld is het niet groter gedaan deelt de wetenschapper aan Starnieuws mee. “Het is niet representatief voor heel Suriname, het geeft wel een redelijk beeld,” merkt hij op. “ik ben geschrokken van de resultaten. Wij staan bekend als voorbeeld van verdraagzaamheid voor de regio en de wereld, maar het is niet zo dat alles koek en ei is. De werkelijkheid is toch heel anders moet ik zeggen. Wanneer alle vier studenten zijn afgestudeerd ga ik de resultaten presenteren aan de samenleving. Eigenlijk een spiegel voorhouden; wat gaan we doen nu blijkt dat er sprake is van een zekere mate van etnocentrisme?”

René Gompers
Advertenties