VHP wil Nationale Verbroederingsdag ter ere van Lachmon
14 Sep 2019, 00:01
foto
VHP wil inspanningen Jaggernath Lachmon voortzetten met Nationale Verbroederingsdag. (Foto: René Gompers)


De VHP maakt er werk van om 21 september, de geboortedag van Jagernath Lachmon, tot een nationale dag te maken; de Verbroederingsdag. “De verbroederingspolitiek is een nalatenschap van Jagernath Lachmon, een erfenis waarmee wij als natie verder moeten gaan,” zegt VHP-voorzitter Chan Santokhi. “Dit erfgoed gaan wij verduurzamen door het uitroepen van deze dag tot een Verbroederingsdag.”

De eerste stap is een nationale conferentie met Verbroedering als thema. Op een persconferentie in het partijcentrum de Olifant, is nader uitgelegd over de gedachte achter de conferentie en de activiteiten erom heen. Maurits Hassankhan die ook in de organisatie zit, legt het belang van de conferentie uit. “Het gaat om de overtuiging dat verbroedering en verbondenheid met elkaar, de enige weg is voor Suriname als een multi-etnische en culturele samenleving, om vooruit te gaan. Die les heeft Lachmon ons geleerd.”

Verbroederingspolitiek houdt ook in dat afgerekend moet worden met etnische politiekvoering, vult Santokhi aan. Dat is niet meer van deze tijd. Lachmon wist al heel vroeg dat één etnische politieke partij, niet alleen kon regeren. Hij had door dat er samengewerkt moest worden. Het is niet alleen bij woorden gebleven. Lachmon heeft er werk van gemaakt dat namens de VHP, vertegenwoordigers van het binnenland in de Staten zijn terechtgekomen. Ook heeft hij op meerdere momenten ervoor gezorgd dat leden van andere partijen politiek konden doorstromen. “Hij heeft niet alles waar kunnen maken, daarom zetten wij de verbroederingspolitiek voort,” deelt Santokhi mee.

Hassankhan benadrukt dat in deze moderne tijd etnische politiek niet goed is voor het land. “Alle politieke partijen moeten proberen om alle etnische groepen te vertegenwoordigen, het gaat niet alleen om de VHP,” merkt hij op. “Belangrijk is dat alle politieke partijen nationaal zijn. Daarmee bedoel ik dat ze multi-etnisch moeten zijn en tot uiting moeten brengen in hun samenstelling en in hun doelstelling. De VHP heeft die stap gemaakt. Andere partijen proberen ook, maar het is in elk geval een goede ontwikkeling.”

De inleidingen op de eendaagse conferentie worden verzorgd door de voorzitters van de VHP en NPS. “De verbroederingspolitiek is bij de toenmalige voorzitters van de VHP en NPS begonnen, vandaar dat de huidige voorzitters de inleiding verzorgen,” licht Santokhi toe. Een derde inleiding wordt verzorgd door dominee Diana de Graven. Alle politieke partijen en belanghebbende sociaal maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd. Geïnteresseerden zijn ook welkom om hun perspectief op verbroederingspolitiek te delen, geeft Santokhi mee.

Op 15 september is er een tekenwedstrijd voor kinderen tussen 6 en 18 jaar met hetzelfde thema als de conferentie. De beste werken zullen hangen op de conferentie. Er is ook een opstelwedstrijd, maar die wordt uitgevoerd wanneer het nieuwe schooljaar begonnen is. Uit de conferentie zullen de aanbevelingen aan de regering worden gepresenteerd. Uiteindelijk moet 21 september tot Verbroederingsdag worden verheven. “Het hoeft geen vrije dag te zijn, daar zijn er al genoeg van,” merkt Santokhi op.

René Gompers
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April