Tyfoon Lingling eist ook levens in Noord-Korea
09 Sep, 08:50
foto
Voetgangers in Pyongyang beschermen zich tegen de regen en wind van tyfoon Lingling. (Foto: AP)


Staatsmedia in Noord-Korea zeggen dat minstens vijf mensen zijn gedood en drie anderen zijn gewond geraakt nadat een krachtige tyfoon het land trof. Nadat het Zuid-Korea had gezweept, verhuisde tyfoon Lingling zaterdag naar Noord-Korea. Er wordt gevreesd voor gewasschade in een geïsoleerd land dat vaak lijdt aan voedseltekorten.

"Gewassen zijn gevallen, overstroomd of begraven op 46.200 hectare landbouwgrond", zei het Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap (KCNA) zondag. "Actief werk om de nasleep weg te maken is nu aan de gang in de getroffen gebieden," voegde het eraan toe.

Noord-Korea hield vrijdag een noodvergadering onder leiding van leider Kim Jong Un, die hoge ambtenaren de huid heeft vol gescholden, omdat ze "hulpeloos tegen de tyfoon waren, zich niet bewust waren van de ernst ervan en dat ze er lichtvaardig mee zijn omgegaan,", meldde KCNA.

Het arme land is kwetsbaar voor natuurrampen, met name overstromingen, deels door ontbossing en slechte infrastructuur. Het was bekend dat minstens 138 Noord-Koreanen stierven nadat stortregens in 2016 grote overstromingen veroorzaakten, zeiden de Verenigde Naties destijds. Meer dan 160 mensen werden gedood door een enorme regenbui in de zomer van 2012.

In Zuid-Korea heeft de tyfoon drie levens geeist en 27 anderen verwond. De storm leidde tot een stroomstoring voor ongeveer 160.000 huishoudens en hield honderden vluchten aan de grond, zei de regering in een verklaring. De stroomvoorziening van de meeste getroffen huizen is hersteld.

Seoul zei op zondag dat het het effect van de tyfoons onderzocht en bezig was met herstelwerkzaamheden. De storm verplaatst zich in de buurt van Vladivostok in Rusland.

Thursday 12 December
Wednesday 11 December