Paho wil US$ 3,5 miljoen voor humanitaire hulp Bahama's
09 Sep, 04:44
foto


De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) vraagt donoren in eerste aanleg US$ 3,5 miljoen voor korte termijn gezondheidszorg en andere behoeften voor de bevolking in de getroffen Bahama's. De verwoestende orkaan Dorian landde een week geleden met een kracht van categorie 5 - het hoogste niveau - in het noordwesten van de Bahama's. Zo'n 73.000 mensen zijn getroffen door de storm, die tot nog toe officieel 43 doden heeft geregistreerd.

In Abaco en Grand Bahama zijn aanzienlijke verwoestingen aangericht door Dorian. Er zijn ernstige gevolgen voor de gezondheidssector waarbij apparatuur en medische voorzieningen zwaar zijn beschadigd. Evenals de elektriciteitsvoorziening en watervoorraden die grotendeels zijn vernietigd. De verwachting is dat het dodental aanzienlijk zal toenemen naarmate meer gebieden toegankelijk worden en opsporings- en reddingsacties worden voortgezet.

"Onze belangrijkste zorgen zijn het herstellen van de toegang tot essentiële gezondheidsdiensten en voortdurende medische zorgverlening," zei Ciro Ugarte, directeur Health Emergencies van de Paho. Hij noemde ook de waarborging van gezondheidsfaciliteiten en om de waterkwaliteit in de getroffen gemeenschappen te herstellen en te zorgen voor goede hygiënische en sanitaire voorzieningen. Adequaat afvalbeheer en beheersing van ziekteverwekkende vectoren zoals muggen zijn van cruciaal belang, zei Ugarte "samen met toenemend epidemiologisch toezicht om vroege opsporingen en tijdig beheer van uitbraken van ziekten te ondersteunen."

Paho schat dat zij US$ 3,5 miljoen nodig heeft om voor de komende zes maanden te zorgen voor gezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen, epidemiologische surveillance en vectorbeheersing op de eilanden in de Bahama's die het zwaarst getroffen zijn door orkaan Dorian. Die behoeften zullen waarschijnlijk toenemen naarmate de schadebeoordelingen zijn voltooid, zegt de organisatie.

Thursday 12 December
Wednesday 11 December