Suriname stuurt noodhulp naar Bahama's
08 Sep, 16:43
foto
De noodhulp voor de Bahama's komt langzaam op gang. (Foto: Reuters)


Via het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) zal Suriname tien containers met water, melk en vruchtensap verschepen naar de getroffen gebieden in de Bahama's. Ook biedt de Surinaamse regering US$ 100.000 aan noodhulp. Orkaan Dorian heeft de Abaco eilanden van de Bahama's bijna volledig met de grond gelijk gemaakt. Ook op de Grand Bahama is de schade groot.

De internationale hulp naar het gebied komt op gang. Op verzoek van de Caribbean Disaster and Emergency Management Agency stelt Staatsolie Suriname een refinery specialist ter beschikking om een schade inventarisatie te maken bij de olieraffinaderij op de Bahama's.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept eenieder die noodhulpgoederen of een financiële bijdrage wenst te doneren op dit te doen via het NCCR.

Orkaan Dorian verscheen voor het eerst in de Atlantische Oceaan op 26 augustus. Eilanden in het oostelijk Caribisch Gebied gingen alert toen de storm zich versterkte. Barbados en St. Lucia werden het eerst getroffen door de orkaan die toen een categorie 1 was. Vervolgens kwam Dorian het Caribisch Gebied binnen en richtte zijn zinnen op Puerto Rico. Maar uiteindelijk werden de Amerikaanse Maandeneilanden getroffen door de storm.

Nadat hij naar het noorden was getrokken, versterkte Dorian zich snel in een grote orkaan en richtte zich op de Bahama's. Als categorie 5-orkaan kwam Dorian aan land op Abaco in de Bahama's. Daarna vertraagde het en kroop uiteindelijk over de Grand Bahama gedurende 36 uur. Op de Bahama's zijn tot nu toe 43 doden geteld door de orkaan. De verwachting is dat het dodental zal oplopen.

Toen Dorian weer begon te bewegen, ging hij naar het noorden en vervolgens naar het noordwesten, vlak voor de Amerikaanse kust, wat een sterke stormvloed veroorzaakte voor Georgia en de Carolina's.

Dorian ging opnieuw een versnelling hoger in de Atlantische Oceaan en heeft zijn laatste aanlanding gemaakt in Nova Scotia, Canada, waar bomen omver zijn geworpen en de stroomvoorziening naar meer dan 450.000 huishoudens zijn verbroken. Dorian is nu een posttropische cycloon.

Wednesday 11 December
Tuesday 10 December
Monday 09 December