Zimbabwaanse regering wil Mugabe zondag begraven
08 Sep, 14:35
foto
Robert Mugabe tijdens een toespraak ter gelegenheid van zijn 90e jaardag in 2014. Hij is vrijdag overleden op 95-jarige leeftijd. (Foto: Reuters)


De Zimbabwaanse regering heeft voorlopige plannen gemaakt om Robert Mugabe aanstaande zondag in een nationaal monument in de hoofdstad te begraven, werd een presidentiele assistant geciteerd. Naar verluidt wilde Mugabe niet daar begraven worden. Mugabe is vrijdag na een langdurig ziekbed op 95-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Singapore.

Mugabe domineerde de Zimbabwaanse politiek bijna vier decennia vanaf de onafhankelijkheid in 1980. In november 2017 werd hij door zijn eigen leger verwijderd. Ofschoon hij door velen wordt vereerd als een bevrijder die zijn volk van de heerschappij van de blanke minderheid bevrijdde, werd hij door anderen belasterd omdat hij één van de meest veelbelovende economieën van Afrika verwoestte en zijn tegenstanders meedogenloos verpletterde.

President Emmerson Mnangagwa, die tientallen jaren nauw samenwerkte met Mugabe alvorens hij hielp hem te verdrijven, verleende Mugabe vrijdag de status van nationale held, maar gaf geen details over wanneer of waar de begrafenis zou plaatsvinden. Mnangagwa's woordvoerder George Charamba zei in de reacties in de krant The Sunday Mail dat de huidige plannen voor Mugabe zijn om hem zondag te begraven bij het National Heroes Acre-monument in Harare, maar dat die regelingen aan verandering onderhevig waren.

"Het is de tijdlijn waarmee we werken," zei Charamba, ontkennend dat er een verschil van mening was tussen de overheid en de familie van Mugabe over de begrafenis.

De lokale krant The Zimbabwe Independent meldde vorige maand dat Mugabe niet begraven wilde worden op National Heroes Acre - een site gereserveerd voor de helden van het land - omdat hij zich vernederd voelde over de manier waarop hij van de macht werd verwijderd.

De Sunday Mail zei dat het lichaam van Mugabe woensdagmiddag uit Singapore werd verwacht en dat Mnangagwa, leden van de familie van Mugabe en traditionele leiders van het Zvimba-district van Mugabe het lichaam op Harare's Robert Gabriel Mugabe International Airport zouden ontvangen.

Het lichaam zou vervolgens naar Zvimba worden gebracht voordat het naar het National Sports Stadium werd verplaatst, voegde de krant eraan toe. Leo Mugabe, de neef van Mugabe, vertelde Reuters dat de familie en traditionele leiders van Mugabe hun voorkeursprogramma voor de begrafenis van Mugabe hadden afgerond, maar dat het nog moest worden goedgekeurd door de regering.

Wednesday 11 December
Tuesday 10 December
Monday 09 December