India versoepelt restricties in Kashmir
06 Sep 2019, 04:42
foto
Een man fietst langs gesloten winkels en hotels in Srinagar. (Foto: Reuters)


Een maand nadat India de betwiste autonomie van Kashmir had ingetrokken, het had afgesloten met duizenden extra troepen en massale arrestaties had verricht, verzetten bewoners zich tegen pogingen van de autoriteiten om tot beperkte normalisatie over te gaan in de vallei met een moslim meerderheid.

Op 5 augustus heeft premier Narendra Modi speciale rechten voor de staat Jammu en Kashmir ingetrokken, waarbij al lang bestaande constitutionele bepalingen voor de Himalaya-regio, zijn opgeheven. Om de mogelijkheid van wijdverbreide protesten te temperen, overspoelde India Kashmir, als één van 's werelds meest gemilitariseerde zones, met troepen, legde strenge bewegingsbeperkingen op en verbrak alle vaste, mobiele telefoon- en internetverbindingen.

Ambtenaren in de hoofdstad Srinagar van Jammu en Kashmir zeggen dat 90% van de Kashmir regio vrij is van beperkingen op verplaatsing overdag. Sommige vaste telefoonverbindingen zijn hersteld en duizenden scholen zijn opnieuw geopend. Controleposten blijven echter aanwezig en communicatiebeperkingen maken rapportage vanuit de regio moeilijk.

Ondanks de gedeeltelijke ontspanning vindt er een informele maar wijdverbreide boycot door studenten, winkeliers en werknemers uit de publieke en private sector plaats in de regio, uit protest tegen New Delhi.

Zelf opgelegde staking
Tijdens voorgaande protesten in Kashmir, zouden separatistische groepen officiële oproepen doen voor sluitingen en protesten. Deze keer echter zijn separatistische leiders, die onafhankelijkheid voor Kashmir willen of toetreding tot Pakistan, vastgehouden samen met politici, waaronder drie voormalige deelstaat premiers en honderden andere leiders van het maatschappelijk middenveld.

In de winkelstraten van het centrum van Srinagar blijft de overgrote meerderheid van de winkels gesloten. Ondanks dat veiligheidstroepen winkeleigenaren vragen terug te keren naar de normale openingstijden, hebben velen geweigerd. "We openden winkels 's avonds voor mensen," zei Mohammed Ayub, een winkelier in Srinagar. "Maar de troepen zeggen ons dat we de winkels de hele dag moeten openen of 's avonds niet opengaan."

"Voor ons staat onze identiteit op het spel en de bescherming ervan is onze prioriteit," zei Shabir Ahmad, een winkelier uit het centrum van Srinagar. "Laat ze de oude orde herstellen en we zullen onze bedrijven opnieuw opstarten."

Rohit Kansal, de officiële woordvoerder van de deelstaatregering van Jammu en Kashmir, gaf de schuld aan "anti-nationale" krachten voor het verhinderen dat winkels opengingen. "Veiligheidstroepen hebben er kennis van genomen," zei hij.

Ambtenaren blijven thuis, scholen blijven leeg
De opkomst van ambtenaren in grote overheidskantoren in Srinagar is ongeveer 50% en die in kleinere, ondergeschikte kantoren, aanzienlijk lager, zei een regeringsfunctionaris, die weigerde te worden genoemd omdat hij onbevoegd was om met de media te spreken. Op een kantoor van de afdeling staatshuisvesting en stadsontwikkeling in het westen van Srinagar zijn op de meeste dagen slechts 30 van de ongeveer 300 personeelsleden aanwezig, zei een andere ambtenaar. "Alleen degenen die in de buurt wonen, melden zich op kantoor. De anderen komen af en toe binnen", zei de ambtenaar.

Ambtenaren die tewerkgesteld zijn om het iconische Dal-meer van Srinagar schoon te maken, zijn al weken niet komen opdagen en het wateroppervlak is verstopt geraakt met onkruid. "Hoe kan ik mijn kinderen naar school sturen? Er is een klemmende houding en we zijn bezorgd over de veiligheid van onze gebouwen," zei Javed Ahmad, een ouder in Srinagar.

Kansal zei dat 4.000 scholen in Kashmir nu functioneel zijn, en dat de opkomst verbetert, hoewel het op sommige gebieden laag blijft.

Restricties blijven
De sluiting en de beperkingen die nog steeds gelden, hebben gevolgen voor alle delen van de samenleving. Omdat toeristen de regio vermijden, zeggen hoteleigenaars dat de bezettingsgraad bijna nul is. De historische Jamia Masjid-moskee in Srinagar is een maand gesloten.

De postdienst van Kashmir is zwaar verstoord en online retailers, waaronder Amazon, zeggen dat hun activiteiten in Jammu en Kashmir zijn opgeschort.

Apothekers zeggen dat er bij sommige particuliere apotheken een tekort is aan medicijnen vanwege logistieke problemen, met name schildklier, diabetes, antidepressiva en geneesmiddelen tegen kanker.

Een verslaggever van Reuters zag een apotheker in het Jawahar Nagar-gebied van Srinagar op woensdag een half dozijn klanten afwijzen die om gewone medicijnen vroegen.
Advertenties