Mangolaan opgeleverd in feestelijke paarse sfeer
02 Sep 2019, 02:44
foto
Parbo bier ontbreekt niet bij de oplevering van de Mangolaan.(Foto: Raoul Lith)


In feestelijke sfeer, gekleurd met paarse vlaggen en publiek gestoken in partij shirts, heeft op zaterdag 31 augustus de oplevering van de Mangolaan plaatsgevonden. Door minister Vijay Chotkan van OWT & C en de Chinese ambassadeur Lui Quan, wordt, volgens goed gebruik, het wegdek besprenkeld met Surinaams bier.  Ondervoorzitter van De Nationale Assemblee, Melvin Bouva, zegt dat het een deel van de uitvoering van het beleid is dat gedragen wordt door de samenleving en heel in het bijzonder door een partij en het dus een uiting van hun ondersteuning naar het beleid toe is. Iedereen is blij, maar ook de structuren van de partij zoals de DR en RR leden. Tijdens het gesprek rijdt goedkeurend een cologne toeterende auto’s met paarse vlaggen langs.

“Het was niet makkelijk, we hebben twee keer een startsein gehad. We hebben gehad dat mensen de buizen in brand hebben gestoken en dat een ondergrondse hoofdspanningslijn is geknapt. Mensen zijn urenlang zonder elektriciteit  geweest. Met ondersteuning van iedereen hebben we dit kunnen bereiken,” meent Bouva. Hij vertelt hoe slecht de weg was; het was vrijwel onbegaanbaar met behoorlijk wat wateroverlast. “Als kind van de buurt en later volksvertegenwoordiger van de buurt kom je hier, ken je de mensen, heb je hier vergaderd en is het onder mijn aandacht gekomen en we hebben met elkaar gezegd dat we de weg gaan aanpakken.” Bouva zegt dat hij met voldoening bij de oplevering van de nieuwe straat is. Het is volgens hem een straat die model staat voor een heleboel andere straten, het is goed begaanbaar, heeft goeie rioleringen, nieuwe nutsvoorzieningen en een looppad. Het is het bewijs dat “we can do the job.” De Mangolaan was volgens Bouva in eerste instantie niet op de lijst, het was volgens een totaal andere constructie gepland dat niet het gewenste resultaat had opgeleverd, vandaar een groot deel van de stagnatie.

Door afstemmen met elkaar bij de goedkeuring van de Dalian IV-overeenkomst in De Nationale Assemblee die is doorgevoerd, zijn de Mangolaan en een aantal andere wegen meegenomen. Dat is volgens Bouva een levend bewijs dat de goedkeuring de basis is geweest dat nu de Mangolaan, straks de nieuwe Charlesburgweg, Zwartenhovenbrugstraat een aantal wegen in Commewijne zoals de Pandit Thilakdariweg, de brug te Beekhuizen worden aangepakt. Hij ziet graag dat nog een aantal wegen in de buurt zoals de Devisweg en de Koffieweg worden aangepakt, om daardoor een behoorlijke ontsluiting van het gebied te hebben. Bouva benadrukt dat de inspanning van toen in het parlement, het bewijs is van het resultaat van vandaag.

Minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) Chotkan vertelt dat het project in 2018 is gestart en iets langer dan 7 - 8 maanden heeft geduurd om een totale wegstrekking van 1.200 meter te asfalteren. Het was een weg dat met klinkers was verhard, dus moesten eerst de kapotte stenen worden weggehaald. Verder moest er worden uitgegraven en moest de ontwatering worden geregeld. In de designfase van de weg bleek dat er geen kokers waren, er is daarom gewerkt aan de ontwatering en de waterleidingbuizen. Ook bleek dat de telefoonkabels niet op de juiste wijze waren gelegd. Telesur heeft daarop in een versneld tempo zijn systemen vernieuwd. De bedoeling is dat ook de Paragrasweg aan de orde komt, "dan hebben we een hele mooie ontbindingsweg richting Ringweg en andere gebieden in Groot Paramaribo." Ook naar de Koffieweg is gekeken, zegt de bewindsman. Hij deelt mee dat ze met aannemers zijn om te kijken hoe die kan worden aangepakt. “Het heeft veertig jaar geduurd om deze weg in deze mooie situatie te krijgen en het moet langer dan die veertig jaren hier kunnen staan.”De standaarden zijn omhoog geschroefd, zodat elk transportmiddel erover kan gaan. Het totaal project heeft ongeveer drie miljoen US-dollar gekost zoals begroot in het Dalian IV project.

Raoul Lith
Advertenties