Hoogste rechtbank onderzoekt intrekking status Kashmir
31 Aug 2019, 06:42
foto
Indiase paramilitaire soldaten houden de wacht bij een controlepost tijdens de lockdown. (Foto: AP)


Het hoogste gerechtshof van India nam gisteren de klacht in behandeling tegen het besluit van de regering om de speciale status van door India bestuurd Kashmir in te trekken en vroeg de regering haar standpunt aan het hof uiteen te zetten. Het Hooggerechtshof beval de federale overheid om antwoorden op 14 verzoekschriften in te dienen en de rechtbank te informeren over de mediabeperkingen die in Kashmir zijn opgelegd. Er werd gezegd dat vijf rechters hierover in oktober een hoorzitting zullen houden.

De Indiase regering had een beveiligingsvergrendeling en communicatie-black-out opgelegd in Kashmir, met een in meerderheid moslimbevolking, ter voorkoming van een gewelddadige reactie op haar besluit van 5 augustus om de autonomie van de regio in te trekken. De beperkingen zijn langzaam weggenomen, met enkele bedrijven die heropenden, sommige vaste telefoondiensten hersteld en sommige basisscholen die opnieuw klassen hielden, hoewel de aanwezigheid van studenten en docenten schaars was.

De ingetrokken status heeft woede veroorzaakt in de regio waar lokale politie en bestuurders nu moeten werken onder federale controle en waar de lokale bevolking vreest dat hun cultuur en demografische identiteit worden bedreigd. De Himalaya-regio wordt ook geclaimd door India's aartsrivaal Pakistan en verdeelt hen. Pakistan heeft de treindienst met India gesloten, de bilaterale handel stopgezet en de Indiase ambassadeur uitgezet in reactie op het besluit van New Delhi.

De Pakistaanse premier Imran Khan is van plan om op 27 september de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe te spreken om de 'Indiase wreedheden' in het door India bestuurde deel van Kashmir te benadrukken.
Gisteren heeft Khan opgeroepen tot massaal protest tegen India. "Ik wil dat alle Pakistani morgen 12.00 - 12.30 uur naar buiten komen om solidariteit met het Kashmiri-volk te tonen," schreef Khan op Twitter en voegde eraan toe: "We moeten een krachtig bericht naar de Kashmiris sturen dat onze natie resoluut achter hen staat."

Khan's hernieuwde oproep voor protesten kwam kort nadat het Pakistaanse leger de test aankondigde van een ballistische raket, waarbij de woordvoerder van het leger zei dat het wapen "in staat was om meerdere soorten kernkoppen af te leveren."

In Islamabad heeft minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi, gisteren de Indiase regering gevraagd om alle gevangen gehouden Kashmiri-leiders en "onschuldige mensen" onmiddellijk vrij te laten en de avondklok op te heffen. Hij eiste ook dat India VN-waarnemers en mensenrechtenorganisaties de situatie in door India gecontroleerd Kashmir, zou laten onderzoeken.

De rechtbank heeft ook binnen zeven dagen een antwoord van de regering gevraagd op een verzoekschrift van de hoofdredacteur van Kashmir Times, Anuradha Bhasin, om alle vormen van communicatie te herstellen, inclusief mobiel internet en vaste diensten, om de media te helpen werken in Kashmir.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April