NPS stemt tegen wijziging Brokopondo Overeenkomst
30 Aug 2019, 20:31
foto
Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, legt uit waarom hij tegen de aangeboden ontwerp machtigingswet en overige overeenkomsten stemt. (Beeld: DNA)


Gregory Rusland, fractieleider van de NPS, heeft vanmorgen gezegd dat de NPS niet kan meewerken aan de goedkeuring van de aangeboden ontwerp machtigingswet en overige overeenkomsten die betrekking hebben op de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst. Hij gaf vanochtend  ineen marathonzitting van meer dan 48 uur aan dat het begon met de Memorandum of Understanding (MoU) tussen de regering en de Suralco/Alcoa, die De Nationale Assemblee in 2015 niet had geaccepteerd. De president kondigde aan dat de MoU werd ingetrokken. Echter bleek later dat de regering gewoon haar zaken op basis van diezelfde MoU behandelde. "DNA is dus op een zijspoor gezet."

De NPS-topman wees erop dat de in behandeling zijnde ontwerpwetten op die MoU zijn gestoeld. Hij gaf aan dat er veel werk is verzet om te komen op het punt "waar we zijn", waarbij hij de deskundigen binnen en buiten DNA bedankte voor hun bijdrage. Rusland had veel respect voor de inzet van voorzitter Jennifer Geerlings-Simons die zich had ingezet "om zaken aan te passen in lijn met opmerkingen van diverse leden." Hij zei dat hij binnen de NPS de ruimte wenste om zaken door te bespreken en dus nu niet zou kunnen meewerken aan de goedkeuring van de ontwerpwetten.

De huidige minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zou onder andere als belangrijkste reden hebben aangehaald dat de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst moest, "omdat wij teveel betalen voor energie aan de Suralco (US$ 360 miljoen van 1999 tot 2019)," merkte Rusland op. Hij bracht in herinnering dat de prijs wordt bepaald met een formule, waarin de prijs van olie wordt meegenomen. Hij wees erop dat de regering gebruik moest maken van het feit dat vanaf de stopzetting van de productie van aluinaarde en bauxiet in 2015, het bedrijf geen enkele basis meer had om die formule voor prijsberekening te gebruiken. Dat was volgens Rusland het moment voor de regering om een nieuwe overeenkomst af te dwingen op basis van alleen waterkrachtenergie.

De voormalige NH-minister kon zich herinneren dat in zijn zittingsperiode in 2005 – 2010 er zelfs een halve dollarcent per kilowatt uur werd betaald. Volgens de huidige NH-minister Sergio Akiemboto is dat tarief nu 6 dollarcent. Rusland twijfelt eraan of wij in de komende vier maanden in staat zullen zijn om een onafhankelijke studie te doen naar de dam, zoals is opgenomen in de concepten. Hij heeft de regering tevergeefs opgeroepen om niet overhaast te werk te gaan in het belang van Suriname. De regering wilde coute que coute de overdracht van de dam op 31 december 2019 doordrukken. De Nationale Assemblee heeft vanmorgen tegen elf uur minister Akiemboto gemachtigd (met 29 stemmen voor en 13 tegen) om de beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst van 1958 te voltooien.
Advertenties