Venezolanen strandden, Ecuador verscherpt visumregels
30 Aug 2019, 02:37
foto
Duizenden Venezolanen haastten zich vóór de maandag-deadline voor nieuwe visumvereisten in Ecuador naar de Colombiaans-Ecuadoraanse grens. (Foto: Al Jazeera)


Eric Rafael Rodriguez was 10 dagen onderweg geweest, lopend en liftend vanuit de Venezolaanse hoofdstad Caracas, toen hij en zijn vriendin met messen werden bedreigd en beroofd in Tangua, Colombia. "Ze namen alles wat we hadden - eten, geld, alles. Het is ons gelukt hier aan te komen voordat ze de grens sloten, maar nu maakt het niet uit. We hebben zelfs geen ID's meer", zei hij, gewikkeld in een oude deken om de vrieskou af te weren in de Colombiaanse stad Rumichaca, die grenst aan Ecuador. Rodriguez's vriendin, Deisy, droeg sandalen bij elkaar gehouden met duct tape.

Ze maakten deel uit van een golf van migranten die zich naar de grens van Ecuador haastten voordat de nieuwe visumvereisten werden ingevoerd. Nu, net als honderden anderen hier, merken ze dat ze gestrand zijn. Nu zijn ze van plan om de officiële grensovergangen te mijden en illegaal door Ecuador te reizen naar Lima, Peru.

Ecuador heeft zich maandag aangesloten bij Peru en Chili om de Venezolaanse immigratie te beperken. Om het land binnen te komen, moeten Venezolanen nu een bewijs van goed gedrag overleggen, voor aankomst een visum aanvragen en een geldig paspoort tonen. Toen de deadline naderde, snelden veel Venezolanen in Ecuador naar huis om familieleden op te halen. Duizenden meer haastten zich vanuit hun huizen in Venezuela naar het oosten, enthousiast om een leven in Ecuador te beginnen dat binnenkort veel moeilijker te bereiken zou zijn.

De last-minute mensengolf veroorzaakte chaos bij immigratieambtenaren aan beide zijden van de grens tussen Ecuador en Colombia. Migranten wachtten uren in bitter koude temperaturen, terwijl ze het immigratieproces doorliepen. De temperatuur daalde tot zes graden Celsius en veel sliepen ineengedoken in dekens terwijl ze, in sommige gevallen ’s nachts, in de rij stonden.

Colombiaanse migratieambtenaren kenden het exacte aantal Venezolanen niet dat overstak voordat de grens op zondag sloot, maar een directeur van het Rumichaca-kantoor vertelde Al Jazeera dat meer dan 11.000 Venezolanen waren overgestoken vanaf 18.00 uur, ruim voor de deadline van middernacht.

Volgens Colombiaanse immigratieambtenaren aan de Venezolaanse grens in Cucuta zijn er nog meer onderweg. Dat veel Venezolanen nog vóór de deadline naar Ecuador wilden komen, was zichtbaar aan de grens. Het aantal migranten nam zaterdagavond aanzienlijk toe, aangezien velen met de bus en te voet aankwamen. Zondag strekte de rij om Ecuador over te steken zich uit tot de motorstroken van de snelweg, waardoor het verkeer aan beide kanten van de weg werd geblokkeerd.

Rode Kruis- en Colombiaanse gezondheidsambtenaren verdeelden water, voedsel, warme chocolademelk en aluminium dekens aan degenen die aan de Colombiaanse kant stonden te wachten. De chaos was niet alleen beperkt tot Colombia, omdat massa's migranten zich ook in Ecuador verzamelden, wachtend op hun afhandeling.

Visa vereisten buiten bereik
Ronald Alarcon (28) passeerde de grensovergang zondagochtend vroeg met zijn vrouw, twee kinderen en zijn moeder. Hij werkt al meer dan een jaar in Ecuador en is één van de weinige Venezolanen die het geluk had een paspoort te bezitten. De rest van zijn familie bezat alleen Venezolaanse nationale identificatiekaarten.

Voor de meeste Venezolanen kunnen paspoorten enkele maanden salaris kosten, hoewel veel migranten Al Jazeera vertelden dat de werkelijke prijs veel hoger is wanneer ze de benodigde steekpenningen van US$ 100 tot US$ 300 in rekening brengen. In een land waar het maandelijkse minimumloon onder de US$ 5 is gedaald, ligt dat buiten het bereik van de meeste Venezolanen.

"Ik moest teruggaan en mijn gezin halen. Toen ik hoorde over de veranderingen in Ecuador wist ik dat ik niet kon wachten," zei hij. "Alleen mijn grootmoeder blijft nu in Valencia." Ze weigert Venezuela te verlaten en overleeft van de overmakingen die hij haar van zijn salaris in Ecuador stuurt. "Het maakt niet uit hoe erg het wordt", zei hij. "Ze zal nooit weggaan. Het is alles wat ze weet."

'Honger krachtiger dan wet'
Voor degenen die de deadline hebben gemist, lijkt de volgende stap onzeker. Een jong gezin arriveerde net na middernacht aan de grens, met drie kinderen op sleeptouw. De aanleg op de snelweg ten noorden van Rumichaca had hun aankomst vertraagd. Ze staarden somber naar het lege Colombiaanse immigratiekantoor en de enkele overgebleven verkopers aan de gesloten grens.

Luis Torres, een Venezolaanse straatkoopman in het gebied, benaderde hen en bood hulp aan. Hij vertelde hen over een nabijgelegen toevluchtsoord voor migranten, gaf hen een beetje voedsel en legde uit hoe ze de smokkelpaden over de grens konden vinden.

Luis vertelde Al Jazeera dat deze sluiproutes over het algemeen veilig zijn voor migranten, maar de politie in het nabijgelegen Ipiales maakt zich zorgen over de komende dagen. Ze zeggen dat de strengere beperkingen er waarschijnlijk voor zorgen dat meer migranten informeel oversteken, en als ze dat doen, zullen ze kwetsbaar zijn voor de criminele groepen die de smokkelroutes beheersen.

"Deze nieuwe wet kan sommige mensen op de lange termijn afschrikken," zei Torres. "Maar wanhopige mensen zullen een manier vinden. Mijn land ligt in puin. Kijk rond, deze mensen gaan nergens heen. Honger is krachtiger dan de Ecuadoraanse wet."

Het jonge gezin met wie hij had gesproken, dwaalde de duisternis van de nacht in voor toevlucht voor de avond en een onzekere morgen.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April