Kindertehuis Ramoth kampt met financiële problemen
29 Aug 2019, 17:40
foto
Kindertehuis Ramoth (Foto's: Leger des Heils)


Kindertehuis Ramoth zit in grote financiële problemen. De salarissen van het personeel kunnen voor de maand augustus niet uitbetaald worden. Het pand, waaronder de riolering, keuken, trappenhuizen en daken, moet dringend worden gerenoveerd. Subsidie van de overheid blijft uit. Directeur Sabea Sobe overweegt haar functie neer te leggen. “Ik vind het onverantwoord om op zo’n manier door te gaan,” stelt zij.

Het kindertehuis van het Leger des Heils in Suriname bestaat dit jaar 45 jaar. De kinderen die er worden opgevangen hebben voornamelijk ouders/verzorgers met psychosociale aandoeningen, zoals drugsverslaafden. De reserves zijn op, geeft Sobe aan. Het tehuis vangt momenteel 22 kinderen op, waarvan 18 over zijn, en 2 die nog niet naar school gaan.

Volgens Sobe is de subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) al jaren minder dan de helft van dat wat het tehuis werkelijk nodig heeft. “Voor 2018 hadden we SRD 250.000,- aangevraagd bij Sozavo, terwijl wij SRD 500.000,- nodig hebben. Er zijn inkomsten via onze crèche en peuterdagopvang, maar vanwege de situatie in het land, zijn met name de ouders van de kinderen uit het kindertehuis niet in staat de ouderbijdrage te betalen.”

Sobe geeft aan dat er mensen zijn die het tehuis steunen door voeding te doneren. “Echter kunnen wij de rekeningen niet langer betalen en zoals het er nu uitziet, kan het kindertehuis voor het eerst in 45 jaar ook niet de salarissen van het personeel betalen.” Wat betreft de kinderen van de dagopvang is er geen probleem, omdat de ouders betalen voor de verzorging.

Sobe legt uit dat de subsidie vanuit Sozavo cruciaal is, omdat de ouderbijdrage altijd al slechts een deel van de kindertehuiskosten is geweest. Maar nu Sociale Zaken al jaren veel minder geeft en dan ook nog eens niet op tijd, zit de organisatie met de handen in het haar. Pas afgelopen februari werd de tweede en laatste tranche van de toegezegde subsidie over 2018 uitgekeerd. Sobe: “In totaal was het overgemaakte bedrag SRD 107.000,- minder dan de helft dan de aangevraagde en broodnodige SRD 250.000,-. Het is vandaag 28 augustus en we hebben nog niet 1 cent gehad van de subsidie over 2019.”

 “Het is om te huilen. Negen oktober aanstaande bestaan we 45 jaar”, zucht Sobe. “Wat ik als cadeau voor dit jubileum van Ramoth zou willen? Nou. Dat het kinderhuis openblijft op maximale sterkte – dat betekent dat we weer 45 kinderen kunnen opvangen - en dat er voldoende middelen binnenkomen voor de broodnodige renovatie van het gebouw. Ik zou graag willen dat het gebouw er picobello bij komt te staan. Ik zou dat graag als cadeau wensen voor het kindertehuis, nog voordat ik straks met pensioen ga.”                                                    

Advertenties