Vaderschapsverlof in Wet Arbeidsbescherming Gezin
29 Aug 2019, 15:15
foto
Imro Smith en Genti Mangroe in het programma 'Wroko Afersi'. (Foto: NII)


De Wet Arbeidsbescherming Gezin treedt op 8 september in werking. In deze wet is onder meer opgenomen dat vaders recht hebben op minimaal 7 tot 8 dagen vaderschapsverlof. Deze informatie verschafte de jurist Genti Mangroe in de nieuwe aflevering van Wroko Afersi van het ministerie van Arbeid. Mangroe is een van de juristen van het ministerie die een bijdrage heeft geleverd aan het schrijven van deze wet.

Volgens arbeidsvoorlichter Imro Smith is dit verlof wettelijk ingevoerd om de rol die vaders tot nu vervullen in het gezin, te vergroten. Wereldwijd is gebleken dat het vaderschapsverlof ervoor heeft gezorgd dat vaders beter in staat zijn om gezinsverantwoordelijkheid te dragen, zegt Smith. Hij verwacht dat de introductie van het vaderschapsverlof in Suriname de traditionele kijk op de rolverdeling tussen mannen en vrouwen zal doorbreken.

Mangroe zegt dat de rol van de vader groter wordt wanneer de moeder tijdens het bevallingsverlof door ziekte of hospitalisatie niet in staat zal zijn om het geboren kind te verzorgen. Als de moeder tijdens of direct na de bevalling overlijdt, zal de vader of, wanneer deze niet in beeld is, een naast familielid, de fysieke zorg van het kind op zich moeten nemen. Zij zullen volgens Mangroe dan in aanmerking komen voor bijzonder verlof gelijk aan het bevallingsverlof of het resterend deel daarvan. De betaling van dit verlof zal geschieden door het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof dat nog operationeel moet worden gemaakt.

Operationalisering van het fonds zal samengaan met de verplichte maandelijkse financiële bijdragen die zowel werkgevers als werknemers dienen bij te dragen aan het fonds. Het fonds dat naar verwachting medio november operationeel zal zijn, zal tijdig de ingangsdatum van de eerste verplichte bijdragen van zowel werkgevers als werknemers en de ingangsdatum voor het doen van aanvragen voor vergoeding bekendmaken, zegt de voorlichting van Arbeid, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April