Een overweging
29 Aug 2019, 13:16
foto


Over de situatie in de gezondheidszorg is al vaker geschreven. De klachten zijn (u) niet onbekend! Een die zich veelvuldig herhaald, is het tekort c.q. gebrek aan (een) bepaalde medicatie of verbruiksartikelen. Hoe is dat mogelijk? Zijn er geen protocollen én of procedures die ervoor moeten zorgdragen dat het niet zo ver komt? Zijn er geen verantwoordelijken die het proces (moeten) bewaken? 

Het tekort aan medicatie is bijna een jaarlijks terugkerend fenomeen geworden. Onlangs was dat het geval in het rijstdistrict. Ik was de afgelopen week de toevallige getuige van iemand die vanuit Albina medicatie heeft laten (op)halen in Paramaribo, omdat die daar niet te vinden was. Helaas heeft Paramaribo geen uitkomst geboden aangezien de voorgeschreven medicatie nergens te vinden was. Is het een districtsprobleem? Of ligt het veel dieper?

Niemand hoe klein of groot wil van medicatie afhankelijk zijn! Helaas zijn er in onze samenleving een (groot) aantal mensen die wegens gezondheidsproblemen daarop zijn aangewezen. Het is dan wel ernstig wanneer mensen apotheken moeten aflopen en of bellen om over hun medicatie te (kunnen) beschikken. Het is ook erg frustrerend wanneer je van het kastje naar de muur gestuurd wordt, om uiteindelijk nul op het rekest te krijgen. Misschien heb ik het verkeerd, maar volgens mij moet het niet kunnen dat er een gebrek aan wat voor medicatie dan ook is. Het moet er gewoon zijn! Als ik me niet vergis, heb ik een functionaris nog nooit zó snel horen reageren op een bepaalde problematiek, mijn complimenten. De bevolking moet het meestal hebben van de stilte. Of indien er een antwoord gegeven wordt, is het iets (diplomatisch) als we werken eraan, het komt in orde.

Anticonceptie in de geneesmiddelenklapper
Ik hoop dat er op deze overweging met hetzelfde enthousiasme wordt gereageerd. De overweging heeft te maken met het opnemen van anticonceptie in de geneesmiddelenklapper. Het klinkt misschien wel raar gelet op het bestaande tekort, maar de overweging is van groot belang.
De aanleiding hiervoor, zijn de (pornografische) filmpjes van de afgelopen tijd. Los van waar is de moraal? zit ik me af te vragen als er anno 2019 nog zó gegokt wordt op gezondheid. Het komt nog veel te vaak voor dat er op onverantwoorde wijze seks bedreven wordt. Jongeren experimenteren volop met seks en relaties en worden steeds eerder seksueel actief. Om deze (jeugdige) seksualiteit enigszins het hoofd te bieden, is het belangrijk te kijken naar instrumenten die mogelijk een positieve bijdrage zouden kunnen leveren.

Hoe is het beleid geregeld als het gaat om de reproductieve gezondheid van jongeren?  Het groot aantal tienerzwangerschappen en de hoge hiv prevalentie zouden enkele redenen kunnen zijn om deze overweging niet alleen te rechtvaardigen, maar zo gauw als mogelijk te implementeren aangezien de bewustwording er nog steeds niet zo goed in lijkt te zitten. Door dit te doen, bieden we onze jeugd tenminste een handvat om mee te ‘werken’. Of er daadwerkelijk gebruik van gemaakt wordt, is een verantwoordelijkheid het van individu zelf.

Anticonceptie hoort bij een gezonde reproductieve gezondheid. Ik heb hoop als ik (vandaag) lees dat de hospicezorg ook in het verzekeringspakket is opgenomen. Ik leg deze overweging op het bord van de politieke partijen en of combinaties. Bij propaganda wordt vaak de focus gelegd op fysieke zaken die in de meeste gevallen niet gerealiseerd worden! Gezondheid is een van de belangrijke pijlers in een samenleving. Door deze maatregel door te voeren kunnen wij helpen werken aan een gezonde generatie. Seksueel onverantwoord gedrag onder jongeren is best zorgwekkend. De seks (opmars) is haast niet te stoppen, we kunnen ze wel tegemoet komen door met deze overweging de (mogelijke) drempel(s) weg te nemen.

Nathalie Valpoort
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April