Levensbeschouwelijke vorming: nieuwe loot aan onderwijs-tak
28 Aug 2019, 16:20
foto


Een vijftal jaren geleden is Stichting Onderwijs der EBGS gestart met de ontwikkeling van een curriculum voor een vierjarige lesmethode voor het VOJ, getiteld Levensbeschouwelijke Vorming (afgekort LeVo). Het eerste deel werd in het schooljaar 2016-2017 geïntroduceerd op de EBGS scholen (MULO en LBO). Het laatste deel is recent afgerond en wordt (met de handleiding voor de leerkrachten) het komend schooljaar (2019-2020) dan ook in de vierde klas aangeboden. Hiermee is het lesmateriaal beschikbaar voor alle klassen van het VOJ.

Onder leiding van de directeur van de stichting, Mildred Demon, heeft een groep van 7 mensen uit verschillende disciplines zich bereid verklaard een aantal jaren aan de ontwikkeling van het curriculum LeVo te werken. De keuze voor het vak LeVo is gestoeld op de unieke mogelijkheden die het biedt om iets te doen aan het bevorderen van de eenheid van het Surinaamse volk. Tientallen jaren is goed geïnvesteerd in het cultiveren van de verscheidenheid in ons land, zodanig dat deze zelfs kenmerkend is geworden voor onze samenleving.

De doelen die wij (de leden van de opstellingscommissie) met het vak Levensbeschouwelijke Vorming bij de leerlingen nastreven, zijn onder meer de volgende:
- Aandacht geven aan hun persoonlijke en religieuze levensbeschouwing;
- Laten zien wie ze zijn en hoe en waardoor hun persoonlijkheid gevormd, beïnvloed of bepaald wordt;
- Verkennen van vele levensbeschouwelijke stromingen en godsdiensten;
- Leren omgaan met diversiteit en met het verschil in opvattingen;
- Waarden ontwikkelen voor ethisch verantwoorde keuzen;
- De zin van het bestaan duidelijker te zien;
- Eigen denken stimuleren en eigen levensvragen aan de orde stellen.

Zoals eerder al gemeld is dit curriculum bestemd voor de VOJ-leerlingen en men zou terecht de vraag kunnen stellen of dit niet allemaal te hoog gegrepen is voor deze jonge adolescenten. Eén van de meest kenmerkende eigenschappen van leerlingen in deze ontwikkelingsfase is immers de sterke egocentrische beleving van de wereld om zich heen en de geringe geneigdheid tot reflectie en nuancering.

Wij zijn en waren ons terdege bewust van deze beperkende factor, maar we hebben gemeend dit te kunnen ondervangen door de manier waarop het curriculum is opgezet. Wij hebben voor het vierjarig curriculum een cyclische benadering gekozen. In elk leerjaar worden drie vormingsdomeinen aan de orde gesteld, te weten: - Kijk op jezelf, - Kijk op God, - Kijk op de wereld.

Tot slot was dit gehele project nooit tot stand gekomen zonder de bevlogenheid en passie van een aantal zeer deskundige mensen die zich belangeloos voor vele jaren aan de zware taak van het ontwikkelen van het curriculum en het samenstellen van de werkboekjes voor de leerlingen en de handleidingen voor de leerkrachten hebben gecommitteerd. De groep bestaat uit de  personen: Mildred Demon, drs. ds. Sandra Panka-Bijlhout, ds. Urmie Mingoen (MTh), Rutu Paulus, mr. drs. Joyce Williams, ds. Lydia Esser-Sedney en drs. Rupport Clements.

Wij moeten zeker nog de namen noemen van twee mensen die een substantiële bijdrage hebben geleverd aan het welslagen van dit project, namelijk Robby Parabirsing (Rappa) voor het met eindeloos geduld doornemen van alle teksten en die te corrigeren op leesbaarheid, eenduidigheid etcetera, en Ramon Kensenhuis die het EBGS-onderwijs en het Surinaamse kind een warm hart toedraagt en die dit project met zijn financiële bijdragen flink heeft ondersteund. Last but not least willen wij al die leerlingen, leerkrachten en ouders of verzorgers bedanken, die de afgelopen jaren enthousiast aan dit project hebben meegewerkt.

Wij staan open voor alle suggesties en kritische kanttekeningen en wij zullen ons blijven inzetten voor een betere toekomst van het Surinaamse kind!

De samenstellingscommissie LeVo
Rupport Clements

Het volledig artikel kunt u als pdf file downloaden!
pdf-icon.gif LeVo.pdf                
Advertenties