G7-top opent met ruzies in het Franse resort
25 Aug 2019, 08:35
foto
Achter de glimlach van zowel de Amerikaanse president Donald Trump als de Franse president Emmanuel Macron, verhult de problemen tussen de twee niet. (Foto: Reuters)


Er zijn zaterdag ruzies uitgebroken onder de G7-landen toen hun leiders bijeenkwamen voor een jaarlijkse top. De bijeenkomst heeft grote verschillen blootgelegd over de spanningen over de wereldhandel, de exit van Groot-Brittannië uit de EU en hoe te reageren op de branden in het Amazone-regenwoud.

De Franse president Emmanuel Macron, gastheer van de top, plande de driedaagse bijeenkomst in de Atlantische badplaats Biarritz als een kans om een ​​groep rijke landen te verenigen die de afgelopen jaren moeite heeft gedaan om met één stem te spreken. Macron heeft een agenda opgesteld voor de groep - Frankrijk, Groot-Brittannië, Canada, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten - die de verdediging van democratie, gendergelijkheid, onderwijs en het milieu omvatte. Hij nodigde Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse leiders uit om zich bij hen aan te sluiten voor een wereldwijde impuls aan deze kwesties.

In een sombere beoordeling van de relaties tussen eens hechte bondgenoten zei voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad echter dat het "steeds" moeilijker werd om een ​​gemeenschappelijke basis te vinden. "Dit is weer een G7-top die een moeilijke test van eenheid en solidariteit van de vrije wereld en haar leiders zal zijn," vertelde hij verslaggevers voorafgaand aan de vergadering. "Dit is misschien het laatste moment om onze politieke gemeenschap te herstellen."

De Amerikaanse president Donald Trump had de G7-top van vorig jaar tot een abrupt einde gebracht. Hij verliet de bijeenkomst in Canada vroeg en wees de definitieve communiqué af.

Trump arriveerde in Frankrijk een dag nadat hij had gereageerd op een nieuwe ronde van Chinese tarieven door aan te kondigen dat Washington een extra heffing van 5% zou opleggen ter waarde van ongeveer US$ 550 miljard aan Chinese invoer. Het is de laatste escalatie van de oog om oog-handelsoorlog door 's werelds twee grootste economieën. "Tot zover gaat het goed," vertelde Trump aan verslaggevers terwijl hij op een terras aan zee zat met Macron en zei dat de twee leiders een speciale relatie hadden. "We zullen dit weekend veel bereiken." Macron noemde kwesties van buitenlands beleid die de twee zouden aanpakken, waaronder Libië, Syrië en Noord-Korea. Hij zei dat ze de doelstelling deelden om Iran te verhinderen kernwapens te verkrijgen.

Trump schreef later op Twitter dat lunch met Macron de beste ontmoeting was die het paar tot nu toe heeft gehad, en dat een ontmoeting met wereldleiders op zaterdagavond ook "heel goed ging". De gemaakte glimlach kon de tegengestelde benaderingen van Trump en Macron echter niet verhullen voor veel problemen, waaronder de knoestige vragen van protectionisme en belasting.

Voor zijn aankomst herhaalde Trump een dreiging om Franse wijnen te belasten als vergelding voor een nieuwe Franse heffing op digitale diensten, die volgens hem onterecht gericht is op Amerikaanse bedrijven. Twee Amerikaanse functionarissen zeiden dat de Trump-delegatie het ook vervelend vond dat Macron de focus van de G7-vergadering had verschoven naar "nicheproblemen" ten koste van de wereldeconomie, die veel leiders zorgen baart, Ze vrezen dat de wereldeconomie sterk vertraagt en in een recessie dreigt te belanden.

De Franse oproerpolitie gebruikte zaterdag waterkanonnen en traangas om demonstranten tegen kapitalisme in Bayonne, nabij Biarritz, te verspreiden. Een politiehelikopter cirkelde terwijl demonstranten de politie beschimpen. De leiders zelf verzamelden zich achter een strenge beveiliging in een vergaderlocatie aan het water, waarbij de omliggende straten waren gebarricadeerd door de politie.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April