Surinamers beginnen nieuw hoofdstuk in hun leven
24 Aug 2019, 12:41
foto
Surinaamse studenten met een Chinese studiebeurs op zak voor een bachelor of master studie, kijken naar filmpjes over China aan vooravond van hun vertrek. (Foto: Ranu Abhelakh)


Dertien Surinamers beginnen binnenkort met een nieuw hoofdstuk in hun leven. Ze zullen met een studiebeurs van de Volksrepubliek China een bachelor of master studie van hun keuze in China volgen. De bursalen behoren volgens de Chinese ambassadeur Liu Quan tot de gelukkigen die zijn toegelaten tot beroemde universiteiten. Die zijn zelf erg in trek onder de Chinese studenten. “Ik hoop van harte dat jullie deze kans zullen koesteren”, gaf Liu hen mee.

De studenten kwamen donderdagavond bijeen voor een afscheidsfeestje op de Chinese ambassade. Ze werden flink moed ingesproken en kregen verschillende adviezen van de diplomaat mee. Zo hoopt Liu dat ze de Chinese taal en cultuur goed tot zich nemen en hun respectieve discipline grondig bestuderen. Hij stelde voor dat ze naast de studie ook rondreizen in China, “om een levendig en waarheidsgetrouw beeld van China te krijgen, anders dan wat je waarschijnlijk uit de media hebt”.

Ook onderwijsminister Lilian Ferrier sprak de bursalen bemoedigende woorden toe. Zij typeerde het nieuwe hoofdstuk in hun leven als een sprong vooruit – niet een stap. De Chinese studiebeurs is een unieke kans om de dromen te realiseren. “Wanneer je Suriname verlaat, zal niets meer hetzelfde zijn. Je leven zal in elk aspect veranderen.” Naast het enthousiasme en tal van nieuwe ervaringen en indrukken, zullen de moeilijke momenten ook opdagen, zei Ferrier. “Dan moet je wilskracht tonen en je de offers indenken die je jezelf beloofd hebt op te brengen om je droom te realiseren.” De minister dankte de ambassadeur voor de Chinese opleidingsmogelijkheden.

De ambassadeur drukte de studenten op het hart om na de studie terug te keren, “om je prachtig moederland op te bouwen met de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan”. Wanneer zij een actieve rol innemen in de maatschappij, draagt dit volgens hem bij aan de samenwerking en vriendschap tussen China en Suriname.

China herdenkt dit jaar zijn 70e oprichtingsjaar, maar bestaat natuurlijk veel langer. “Ik heb er alle vertrouwen in dat je iets zult leren van een land met 5.000 jaar beschaving en geavanceerde technologie.” Vooruitlopend op het opdoen van de eigen ervaringen, vertelde Liu de studenten dat het Chinese volk onder leiding van de Chinese Communistische Partij veel heeft bereikt op tal van gebieden. Deze resultaten hebben China niet alleen getransformeerd, maar ook de wereld beïnvloed.

“Met betrekking tot onderwijs heeft China het meest uitgebreide onderwijssysteem in de wereld opgebouwd dat als een hoeksteen fungeert voor het concurrentievermogen van de natie”, deelde Liu hen mee. Zo groeide China uit tot één van de meest favoriete bestemmingen om een studie in het buitenland te volgen, “dat alleen al in 2018 bijna 500 duizend studenten uit 196 landen en regio's uit de wereld trok”.

De dertien Surinamers zullen de komende jaren in verschillende provinciën en steden studeren, zoals Beijing en Shanghai. Als voorproefje op wat hen te wachten staat, werden er twee promotiefilmpjes van deze twee plaatsen vertoond. Na verschillende fotomomenten mochten zij letterlijk een voorproefje nemen van de Chinese keuken.

Sanrizz Tjon-Akon eet met stokjes en geniet zichtbaar van de gerechten. Zij is net een maandje terug uit Xiamen, China na een studie van vier jaren. De oud-bursaal is aanwezig om eventuele vragen van de studenten te beantwoorden. Haar ervaring in China? De eerste maand ervoer zij als “een culture shock”. Ze zag alleen Chinezen om zich heen. En dan, “China was moderner dan ik had verwacht. Ik was aangenaam verrast.” Tjon-Akon noemt haar studieperiode de “leukste tijd in haar leven. Als ik het opnieuw zou mogen ervaren, doe ik het meteen”.

Die kans krijgt Lindsay Ling. Zij keerde in 2017 terug uit China met een bachelorsgraad in Farmacie en gaat nu voor haar master. Met de beurs kan zij haar droomberoep realiseren. Ling dankte de ambassade namens alle bursalen. De Chinese studiebeurzen zijn een hele uitkomst voor de Surinaamse studenten. Het neemt een groot deel van de financiële hoofdpijn weg, “waardoor wij ons kunnen focussen op de studie”.

De studenten vertrekken eind augustus - begin september naar China. De bachelor en master studiebeurzen inclusief verblijf op de campus worden volledig gefinancierd door de Chinese overheid. De studenten moeten alleen hun eigen ticket betalen. Dit hebben zij er wel voorover om het nieuwe hoofdstuk in hun leven te beginnen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April