Amazone-branden: Onder druk overweegt president inzet leger
23 Aug 2019, 18:28
foto
De Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, tijdens een Braziliaanse Staalconferentie in Brasilia op 21 augustus. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, heeft vandaag gezegd dat hij het leger kan mobiliseren om branden te bestrijden die door het Amazone-regenwoud vegen. Zijn uitspraak komt terwijl de internationale veroordeling en druk toenemen voor harde actie om de zich ontvouwende crisis te onderdrukken.

Nadat hij de branden eerst als natuurlijk had afgedaan en vervolgens niet-gouvernementele organisaties de schuld gaf zonder bewijs daarvoor te leveren, maakte Bolsonaro vandaag een serieuzere opmerking. Hij zei dat hij de hoogste kabinetsleden zou oproepen om een ​​antwoord op maat te maken. Toen journalisten in Brasilia hem vroegen of hij het leger zou sturen, zei hij: "Dat is de verwachting."

Edson Leal Pujol, hoofd van de strijdkrachten van Brazilië, zei dat zijn soldaten klaar staan om de Amazone te verdedigen, hoewel zijn woorden ook leken te verwijzen naar andere bedreigingen dan de branden. "Voor de onoplettende die erop staat de doelen van de Braziliaanse Amazone te beschermen, vergis je niet, soldaten zullen altijd alert en waakzaam zijn, klaar om elke vorm van dreiging te verdedigen en af ​​te weren," zei hij tijdens een evenement in Brasilia.

Volgens overheidsgegevens zijn de bosbranden in de Braziliaanse Amazone dit jaar met 83% gestegen. Daarbij zijn enorme delen van een vitaal bolwerk tegen wereldwijde klimaatverandering vernietigd. Het Amazone woud herbergt meer dan de helft van 's werelds grootste regenwoud.

Hoewel branden in deze periode van het jaar in het droge seizoen regelmatig en natuurlijk voorkomen, beschuldigden milieuactivisten de scherpe toename ervan aan boeren die het bos in brand staken om het land vrij te maken voor grasland. Boeren hebben mogelijk op zijn minst stilzwijgende bemoediging gekregen van de rechtse president, die in januari de macht overnam.

Bolsonaro heeft herhaaldelijk gezegd dat hij vindtdat Brazilië het Amazonewoud moet openstellen voor zakelijke belangen, zodat mijnbouw-, landbouw- en houtkapbedrijven zijn natuurlijke hulpbronnen kunnen exploiteren. Hij gaf donderdag voor het eerst toe dat boeren achter sommige van de branden zouden kunnen zitten. De president heeft vandaag een ontmoeting met een team dat bestaat uit de ministers van Defensie en Milieu en van Buitenlandse Zaken.

Veel boeren branden delen van het Amazonewoud af om stalweiden en grasland voor hun runderen te creëeren. (Foto: Reuters)

Terwijl de vuren brandden, bleef de buitenlandse druk toenemen. Enkele honderden activisten protesteerden vandaag buiten de Braziliaanse ambassades in Parijs en Londen. De leiders van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland voegden hun stem toe aan een internationaal zorgkoor, waarbij het kantoor van president Emmanuel Macron Bolsonaro beschuldigde van liegen toen hij op de G20-top in juni bezorgdheid over klimaatverandering uitte.

Het kantoor van Macron voegde eraan toe dat, in deze context, Frankrijk tegen de EU/Mercosur landbouwovereenkomst zou zijn die eerder dit jaar werd gesloten tussen de Europese Unie (EU) en de Mercosur-landen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. De Britse premier Boris Johnson was "diep bezorgd" over de branden en "de gevolgen van het tragische verlies van deze kostbare woongebieden," en zou de top van de G7-leiders dit weekend gebruiken om op te roepen tot een ​​hernieuwde focus op de bescherming van de natuur, zei een woordvoerster. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse Macron geloofden ook dat de branden op de G7-agenda zouden moeten staan.

Alexandre Antonelli, wetenschappelijk directeur van de Britse Kew Royal Botanic Gardens, drong erop aan dat importsancties worden opgelegd vanwege de branden. "Onmiddellijke actie is noodzakelijk om de huidige branden te blussen en toekomstige branden te voorkomen," zei de Braziliaanse wetenschapper.

Op donderdag reageerde Bolsonaro boos op wat hij zag als buitenlandse inmenging. "Deze landen die hier geld sturen, sturen het niet uit liefdadigheid. ... Ze sturen het met het doel onze soevereiniteit te verstoren," zei hij.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April