Fotoproject 'The Chinese in Me' rond 166 jaar Chinese Vestiging
22 Aug 2019, 08:42
foto
Groepsfoto na de lancering van de start van het fotoproject ‘The Chinese in Me’, in het district Coronie, rond de herdenking van 166 jaar Chinese Vestiging. (Foto: SCTV)


Op 20 oktober herdenken de Chinezen in Suriname dat hun voorouders 166 jaar geleden voet aan wal zetten op Surinaamse bodem. Dit jaar viert de Suriname Chinese United Association (SCUA) de dag met meer activiteiten. Zo werd in het district Coronie een fotoproject ‘The Chinese in Me’ gelanceerd.

De Chinese nakomelingen in Suriname en hun generaties erna hebben verschillende namen, gezichten, huidskleur en geloofsovertuigingen en spreken verschillende talen”, vertelde SCUA-voorzitter Li Xue Xiong zaterdag bij de kick-off. “Het belangrijkste is dat zij allen deel uitmaken van de multiculturele Surinaamse samenleving.” Het fotoproject is een oproep aan alle personen met ‘Chinees bloed’, die een band hebben met Chinezen of zich om een bepaalde reden Chinees voelen. De achterliggende gedachte is “om ons te verdiepen in de integratie, identiteit en geschiedenis van de Surinaamse Chinezen en de relatie tussen hen en andere etnische groepen te versterken”. De focus is personen met verschillende achtergronden inclusief Chinese roots.

Deze personen kunnen hun foto’s met (familie) verhalen inzenden voor een foto expositie in november 2019 in het verenigingsgebouw Kong Ngie Tong Sang. Naast ‘The Chinese in Me’ is er nog een categorie ‘China Through my Eyes’, waar personen foto’s en verhalen voor kunnen opsturen. Deze tweede categorie is gericht op personen die in China zijn geweest voor bijvoorbeeld werk, studie, vakantie of familiebezoek. Uit alle inzendingen wordt een selectie gemaakt voor de tentoonstelling. Vervolgens doen de beste inzendingen binnen die selectie mee aan de ‘competitie’ om een georganiseerde trip naar China te ‘winnen’.

Coronie is de plek waar een deel uit de tweede groep van Chinese immigranten naar toe ging om te arbeiden op de plantages. De Chinezen hebben daar ook het Zoetwater kanaal met de hand gegraven, vertelde districtscommissaris Remy Tarnadi. Hij heeft uitgeweid over de functie en het belang van het kanaal - toen en nu. De innige wens is om een monument op te zetten ter nagedachtenis aan de eerste groep immigranten.

'Waar kom ik vandaan'
Eén van de fotoprojectpartners is de Suriname China Friendship Association. “Nazaten van Chinezen in Suriname zijn helemaal geïntegreerd in de samenleving”, merkte voorzitter Dirk Currie op. Suriname is multi-etnisch en respect voor elkaar is de rode draad om samen door het leven te gaan. Voor Currie is Coronie de plek bij uitstek om ‘The Chinese in Me’ te starten. Hij heeft graag dat de districtsbewoners stilstaan bij hun achtergrond en zich de vraag stellen ‘waar kom ik vandaan’.

De contractarbeiders waren allen mannen die relaties begonnen met Creoolse vrouwen. “Niet alleen de bodem was vruchtbaar, ook de Chinese immigranten”, grapte Tarnadi. De Chinezen kregen veel nakomelingen en/of adopteerden die van hun partner. Veel Coronianen hebben dan ook Chinese namen, die meestal beginnen met ‘Tjon’.

Gastspreker minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme benadrukte het relatieaspect nog eens. De contractarbeiders kochten de slavinnen vrij, maakten hen tot hun vrouw en stuurden de kinderen naar China voor studie. “Coronie is letterlijk de geboorteplaats van de eerste Surinaamse Chinees, de eerste blaka snesi.” Tsang ziet het project als bewustwording en zoektocht naar de roots.

De organisaties worden gesteund door de Chinese ambassade in Paramaribo. Ambassadeur Liu Quan typeerde de lancering in Coronie als ‘van grote betekenis’ om de relaties tussen de volken van Suriname en China te versterken. Het fotoproject is deel van een groter idee om Surinamers van Chinese afkomst en hun historische ontwikkeling binnen de Surinaamse gemeenschap vast te leggen. De reis naar China is bedoeld om de roots te zoeken van de Chinese voorouders en familie, lichtte Liu toe.

De SCUA is de overkoepelende organisatie van Chinese verenigingen van lokale Chinezen en de nieuwe stroom uit China. Alle voorwaarden en regels voor deelname aan de foto-expositie staan op de facebook pagina van de Suriname China Friendship Association. Inzendingen moeten voor 30 september 2019 binnen zijn via het e-mailadres van de SCUA (scuasuriname@gmail.com).
Advertenties