India’s 73e Onafhankelijkheidsdag herdacht in Suriname
15 Aug, 14:22
foto
India’s ambassadeur Mahender Singh Kanyal in gesprek met VHP-voorzitter Chan Santokhi, tijdens de herdenking van India’s 73e Onafhankelijkheidsdag. (Foto: Ranu Abhelakh)


Indiërs en Surinamers al dan niet van Indiase origine hebben vandaag samen de 73ste Onafhankelijkheidsdag van de Republiek India gevierd. India gaat voor het realiseren van de droom ‘één natie, één constitutie’.

De herdenking op de Indiase ambassade in Paramaribo bestond uit de traditionele vlagceremonie met volkslied en de toespraak van ambassadeur Mahender Singh Kanyal. Hierna zongen de aanwezige bezoekers samen met de diplomaten, studenten en docenten van het Swami Vivekandanda Cultureel Indiaas Cultureel Centrum enkele patriottische liederen. Kanyal las de toespraak van president Ram Nath Kovind op. Die is volgens Indiase traditie aan de vooravond van de Onafhankelijkheidsdag uitgesproken.

Vandaag heeft premier Narendra Modi het volk toegesproken vanuit het Rode Fort te New Delhi. Het was zijn eerste toespraak in zijn tweede termijn als premier. Modi wees erop dat zijn regeerteam binnen tien weken na de nieuwe regeringsformatie kwesties als triple talaq, artikel 370, antiterrorismewetgeving en de pensioenregeling voor landbouwers heeft behandeld. "Wat we in 70 dagen konden doen, konden geen van de vorige regeringen in 70 jaar doen", zei hij, doelend op de grondwettelijke ingreep rond Jammu-Kashmir en Ladakh.

Zoals verwacht zijn beide staatsmannen hierop ingegaan. Kovind vertrouwt erop dat de recente wijzigingen van enorm belang zullen zijn voor de regio. De lokalen krijgen toegang tot dezelfde rechten, privileges en faciliteiten als hun medeburgers in de rest van het land. Modi stelde retorisch vragen aan de oppositie waarom zij de afgelopen 70 jaren aan zich voorbij liet gaan om de tijdelijke voorziening in de grondwet aan te pakken.

India werd op 15 augustus 1947 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk (Engeland) – deze dag wordt gezien als de eerste Onafhankelijkheidsdag. In 1949 werd een bepaling aan de grondwet toegevoegd die autonomie verleende aan Jammu en Kashmir. Het ging om een tijdelijke bepaling ‘artikel 370’. Door de jaren heen zijn er tal van toevoegingen gehecht aan dit artikel, zoals 35A. Dat is ook geschrapt. De deelstaat Jammu & Kashmir zijn na de intrekking ontdaan van de speciale status en is in twee gedeeld: Jammu & Kashmir enerzijds, Ladakh anderzijds. Beide delen zijn nu Union Territories in plaats van States, waarbij het nieuwe Jammu & Kashmir wel een eigen parlement behoudt maar Ladakh niet.

Met het schrappen van de artikel 370 staan alle gewapende machten op high alert. In zijn toespraak onthulde Modi dan ook de nieuwe functie van Defensiestaf, die de marine, de land- en luchtmacht beter zal coördineren. Volgens de premier een grote beslissing. “Onze strijdkrachten zijn de trots van India en deze aanstelling zorgt ervoor dat de coördinatie zal worden aangescherpt.”

De premier deed ook een beroep op de Indiase burgers om te helpen India van het groeiende plastiek afval probleem te ontdoen. Hij opperde de mogelijkheid van ferme stappen tegen stopzetting van plastiek voor eenmalig gebruik op 2 oktober 2019. Zowel Modi als Kovind stonden ook stil bij verschillende sociaal-maatschappelijke problemen van het volk. Ze zegden verbetering toe via speciale programma’s zoals continueren van het ‘Jal Jeevan Mission', een drinkwaterproject voor elk huishouden.

In het slotdeel van zijn toespraak, ging Kanyal in op de bilaterale relatie India-Suriname en noemde tal van projecten op, al dan niet gefinancierd via Indiase leningen en/of schenkingsmiddelen. Als ex- directeur Overzeese Indiase Zaken op het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken – promootte hij weer de verschillende Indiase diaspora programma’s voor jong en oud. Hij riep alle Surinamers op om gebruik te maken van de studie- en trainingsprogramma’s.

India verkreeg pas op 26 januari 1950 officieel de status van een Republiek, toen de goedgekeurde grondwet in werking trad. De Dag van de Republiek wordt in de avonduren groter gevierd door de ambassade in Suriname met de vlagceremonie en receptie voor genodigden.