Argentinië: Macri komt met economische noodhulpmaatregelen
15 Aug 2019, 22:47
foto
President Mauricio Macri van Argentinië heeft na zijn verlies bij de voorverkiezingen, een aantal economische noodhulpmaatregelen aangekondigd. (Foto's: AFP)


De Argentijnse president Mauricio Macri heeft een aantal "noodhulpmaatregelen" aangekondigd, dagen nadat een nederlaag bij de voorverkiezingen tot economische onrust leidde. In een televisietoespraak kondigde hij verlaging op de inkomstenbelasting en verhoging van de sociale uitkeringen aan. Benzineprijzen worden 90 dagen bevroren, voegde hij eraan toe.

Macri zei dat de maatregelen 17 miljoen werknemers zouden helpen. De stap komt nadat de centrumlinkse kandidaat Alberto Fernández in het weekend presidentsvoorverkiezingen won. Het resultaat is een zware klap voor de herverkiezingskansen van Macri. Op maandag stortten de Argentijnse peso en aandelenmarkten in over bezorgdheid dat Fernández Argentinië terug zou kunnen voeren naar een populistisch economisch beleid.

De peso viel woensdag opnieuw na de pogingen van president Macri om steun te vergaren. Macri werd in 2015 gekozen om de noodlijdende economie van Argentinië te stimuleren met liberale economische hervormingen. Maar een herstel moet nog komen, gezien meer dan een derde van de bevolking leeft in armoede. Harde bezuinigingsmaatregelen hebben de prijzen voor openbare diensten opgedreven en de populariteit van Macri aangetast.

Argentinië bevindt zich momenteel in een recessie en boekte in de eerste helft van het jaar een inflatie van 22%, één van de hoogste percentages wereldwijd. "De maatregelen die ik neem en die ik nu met je ga delen, zijn omdat ik naar je heb geluisterd. Ik heb gehoord wat je me zondag wilde vertellen," zei hij tijdens zijn landelijke uitzending van acht minuten. "Dit zijn maatregelen die 17 miljoen werknemers en hun gezinnen zullen helpen."

President Macri zei dat met de belastingverlagingen werknemers in de particuliere sector een extra 2.000 pesos (US$ 33) per maand, tot het einde van het jaar, zouden besparen en werknemers in de publieke sector een extra 5.000 pesos. Hij zei dat het minimumloon ook zou worden verhoogd.

Macri zei dat hij de verantwoordelijkheid voor het verkiezingsresultaat op zich nam en erkende dat veel kiezers "moe en boos" waren. Hij zei dat hij bereid was om met de oppositie te praten en voegde eraan toe dat het "duidelijk was dat politieke onzekerheid veel schade heeft aangericht".

"Ik begrijp je woede, je moeheid. Ik vraag je gewoon niet te twijfelen aan het werk dat we samen hebben gedaan, want er is zoveel en er staat teveel op het spel," zei hij.

Fernández heeft de voorverkiezingen, waaraan presidentskandidaten van alle partijen deelnemen, ruimschoots gewonnen. De coalitie die Fernández steunde, nam 47,7% van de stemmen, terwijl het blok ter ondersteuning van Macri 32,1% had. Fernández wordt nu gezien als de koploper van de presidentsverkiezingen van oktober. Zijn partner in de campagne is voormalig president Cristina Fernández de Kirchner, die de leiding had over een regering die werd herinnerd voor een hoge mate van protectionisme en zware staatsinterventie in de economie.

Bij de handel op maandag daalde de peso aanvankelijk met 30% ten opzichte van de dollar tot een recorddiepte, voordat hij opliep tot ongeveer 15%. Sommige van de meest verhandelde aandelen van het land verloren op één dag ook ongeveer de helft van hun waarde. Aan het einde van de handel op maandag sloot de belangrijkste Merval-index van Argentinië 31% lager, omdat enkele van de grootste bedrijven van het land hun marktwaarden zagen dalen. Op woensdag, na de uitzending van Macri, daalde de peso opnieuw. Het werd verhandeld voor 60,77 tegen de dollar - 4% minder dan de dinsdag.
Advertenties