Zware regen zorgt voor chaos binnen- en buitenshuis
14 Aug, 00:53
foto
De zware regenval heeft straten in watervlakten veranderd.


De hemelsluizen die zich dinsdagmiddag voor enkele uren openden, hebben voor verkeerschaos en overstromingen gezorgd. Het water drong huizen binnen, de straten waren zo hoog onder water dat voertuigen stilvielen. Op diverse wegen, waaronder de Ringweg en de Gemenelandsweg die ook waren ondergelopen, stonden voertuigen aan de kant van de weg met rokende motorkappen.

In de Gemenelandsweg kwam het water tot over de banden van personenvoertuigen. Velen die op straat waren, probeerden veilig hun bestemming te bereiken. Een mevrouw vertelt dat ze auto's op de weg zag stikken. "Ik probeer veilig thuis te komen. Het is verschrikkelijk hier op Noord."

Alsof het overtollige hemelwater niet voor genoeg ongerief zorgde, viel rond half acht de stroomvoorziening in delen van noord en ook aan de Gemenelandsweg weg. Iemand die van Leidingen naar Noord reed, vertelde dat vanuit Leiding 11 A overal onder water staat. De zijwegen van Bennie's Park zijn veranderd in watervlakten.

Ook deze pup wist zich geen raad met het vele water.

Anderen moesten allerlei acrobatische toeren uithalen om met droge voeten hun huis te bereiken. Balancerend op stenen, planken, en andere hulpmiddelen, proberen de mensen hun huizen met minstens droge tenen binnen te geraken. En als het je lukt droog binnen te geraken, word je geconfronteerd met toiletten die niet doorspoelen en badkamers waar het water niet weg kan. Onhygiënische toestanden binnen en buiten het huis.

De zijstraten van Uitvlugt waren ook ondergelopen. Het beeld van ondergelopen straten en erven in Groot-Paramaribo is niet nieuw, maar velen zeggen dat het water in sommige gebieden hoger staat dan ze ooit hebben meegemaakt. Voertuigen die door de straten rijden, veroorzaken ongeziene golven. De afvoerkanalen kunnen het overtollige regenwater niet aan. De situatie in de binnenstad, liegt er niet om. De troep die er overal in het water ligt, en steeds verder wordt verspreid door de voertuigen die zich toch wagen door de zwaar overstroomde straten, oogt smerig. De zware regenval ging gepaard met veel onweer. Voor de komende dagen, zeker tot en met zondag, wordt er nog meer onweer voorspeld.

Er is geen zicht dat het overtollige water snel wegtrekt. In de avond geven de ondergelopen straten een sinister beeld. De straatverlichting, hier en daar gebrekkig, geeft daar een extra dimensie aan met de schaduwen die zij werpt. De golfslagen die de voertuigen veroorzaken dringen de erven en soms zelfs de huizen binnen. Plastic zakjes, lege petflessen, foambakjes en bladeren deinen mee met de bewegingen van het water in de straten. Het is in elk geval geen aangenaam gezicht.

Friday 13 December
Thursday 12 December
Wednesday 11 December