Gratis geld?!
13 Aug, 20:34
foto


Het is dinsdag 13 augustus, de dag na het islamitische Offerfeest Eid-ul-Adha. De eerste werkdag na het ‘long’ weekend. De betaaldag van de nieuwe inschrijving van de scholen van het voortgezet onderwijs. Ik schrik me een hoedje als ik om 7.30 uur probeer voet te zetten in een van de filialen van de bank. Tientallen mensen voor me. Een rij tot Tokio, oh nee sorry, tot Paramaribo en verder. 

De bankbeveiliger stapt meteen op mij af om mij te verzoeken mijn zojuist genomen foto van de menigte gelijk te deleten. Er mogen geen foto’s van de bank en daarbuiten genomen worden! “Vriendelijk dank!” Ik trek dan maar een nummertje. 51 wachtenden voor me. En allen moeten die SRD 400 storten om met dat stortingsbewijs hun inschrijving op hun school te vervolmaken. Kan dat ook anders? Misschien giraal overschrijven, via je mobiel bij de schooladministratie betalen of anderszins?  

Een leerling van het Ewald P. Meyer Lyceum zit geduldig naast me. Hij wacht ook op zijn beurt. “Ja zo gaat het. Donderdag was rapportuitreiking. Toen long weekend en nu de eerste werkdag. Altijd in augustus tijdens de schoolinschrijving is het zo bij de bank. Maar niet getreurd. Met drie bankemployees aan de desk gaat het snel.” Ook een andere leerling met haar moeder wacht haar beurt af. "Ja, we waren heel vroeg en wachten nu al bijna 45 minuten. 
Gelukkig is het maar één keer per jaar. Dat weet je". 

Dan is mijn nummertje aan zet. “Lijkt wel of de bank ‘gratis’ geld geeft zo druk is het”, zeg ik. Bankemployee glimlacht. “Helaas.” Ook ik voldoe mijn betalingsinschrijving van mijn kind. En verlaat de bank na ruim een uur, met stortingsbewijs maar helaas zonder foto van dit fenomeen. 

Arjen Stikvoort

Friday 13 December
Thursday 12 December
Wednesday 11 December