India: Bijna 100 doden bij overstromingen
10 Aug, 18:29
foto
Mensen lopen door ondergelopen straten in Ahmedabad in India. (Foto's: Reuters)


Het dodental van overstromingen in de Indiase deelstaten Karnataka, Kerala en Maharashtra is volgens officiële cijfers vandaag gestegen tot 95. Zware regenval en aardverschuivingen hebben honderdduizenden gedwongen hun huizen te verlaten.

Seizoengebonden moessonregens van juni tot september zijn een cruciale levenslijn voor de agrarische Indiase samenleving, die 70% van de regenval van het land levert. Maar de regen gaat elk jaar ook gepaard met dood en vernietiging.

"Ons hele dorp staat de laatste acht dagen al onder water, maar we hebben nog steeds geen hulp van de regering," zei boer Prashant Lathe (35) uit een dorp in één van de door overstromingen getroffen districten van de westelijke deelstaat Maharashtra. Het district is afgesneden van alle basisvoorzieningen zoals drinkwater, stroomvoorziening, kookgasfles en benzine voor de voertuigen, beschrijft Lathe de situatie.

Overmatig sterke regenval kan ook schade toebrengen aan de Indiase landbouwsector, die bijna de helft van de 1,3 miljard mensen werk biedt. Lathe zegt dat zijn suikerrietplantage van ongeveer vier hectare onder water is.

In de zuidwestelijke deelstaat Kerala stierven ongeveer 42 mensen en werden meer dan 100.000 getroffen mensen geëvacueerd, bericht de rampenafdeling van de centrale overheid. De doden vielen nadat 80 aardverschuivingen de deelstaat in twee dagen troffen. Kerala maakte vandaag de kleppen van de Banasurasagar-dam in het district Wayanad open om de waterstanden te beheren en ernstige schade te voorkomen.

Vorig jaar werden meer dan 200 mensen gedood en meer dan vijf miljoen getroffen in één van de ergste overstromingen van Kerala in 100 jaar. Sommige bewoners zeiden dat de plotselinge opening van dampoorten zonder de juiste waarschuwingen voor degenen die stroomafwaarts woonden een grote risico was in de verwoesting.

De drukste luchthaven van de deelstaat, Cochin International Airport, is sinds vrijdag gesloten omdat de taxibaan is ondergelopen. De verwachting is dat de werkzaamheden op de luchthaven morgen worden hervat, zei het luchthavenmanagement.

In het naburige Karnataka, de thuisbasis van India's tech-centrum Bengaluru, zijn ongeveer 24 mensen gestorven in  de ergste overstromingen in 45 jaar. Ongeveer 1.024 dorpen zijn overstroomd door de regen. Verschillende dammen hebben hun volledige capaciteit bereikt en meer dan 200.000 mensen zijn geëvacueerd.

In Maharashtra, de thuisbasis van India's financiële hoofdstad Mumbai, zijn deze week 29 mensen gestorven. Het Indian Meteorological Department zei dat zware tot zeer zware regen waarschijnlijk geïsoleerde gebieden van Kerala, delen van Karnataka en Maharashtra zou treffen. Voor sommige zuidelijke deelstaten is voor vandaag ook extreem zware regen voorspeld.