China: Doden en miljoen ontheemden bij tyfoon Lekima
10 Aug, 14:37
foto


Tyfoon Lekima die China heeft geraakt, heeft minstens 18 mensen  gedood en meer dan een miljoen uit hun huizen gedwongen. Veertien mensen zijn vermist na een aardverschuiving die werd veroorzaakt door de storm.

Lekima kwam vanochtend in de vroege uren aan land in Wenling, tussen Taiwan en de financiële hoofdstad van China, Shanghai. De storm werd aanvankelijk aangeduid als een "super tyfoon", maar verzwakte enigszins voor zijn aanlanding. Lekima kwam aan land met windstoten van 187 km per uur.

De fatale aardverschuiving vond plaats in Wenzhou, in de buurt van waar de storm landde, zeggen de media. Het gebeurde na een dam die het water weg moet leiden na zware regenval instortte.

Lekima verplaatst zich nu langzaam naar het noorden door de provincie Zhejiang en zal naar verwachting Shanghai raken, dat meer dan 20 miljoen inwoners telt.

Hulpdiensten hadden de handen vol om gestrande automobilisten te redden van overstromingen. Omgevallen bomen en stroomuitval zijn wijdverbreid. Autoriteiten hebben meer dan 1.000 vluchten geannuleerd en treindiensten geannuleerd, terwijl de stad zich voorbereidt op de storm.

Lekima zal naar verwachting verder verzwakken tegen de tijd dat het Shanghai bereikt, maar het zal nog steeds een groot risico op gevaarlijke overstromingen met zich meebrengen. "Nu bevinden de rampzones zich voornamelijk in de plattelands-stedelijke integratiezones," zei Fu Songliang, hoofd van een reddingsteam voor de brandweer van Ningbo City. "Dit zijn laaggelegen gebieden. Wanneer de overstromingen uit bergachtige gebieden samenkomen en naar beneden komen, worden deze gebieden behoorlijk ernstig getroffen", zei hij tegen Reuters.

Shanghai heeft ongeveer 250.000 inwoners geëvacueerd, terwijl nog eens 800.000 in de provincie Zhejiang uit hun huizen zijn gehaald. Zo'n 2,7 miljoen huizen in de regio hebben een stroomonderbreking, nadat hoogspanningskabels omvielen door de harde wind, aldus de Chinese staatsmedia.

Het is de negende tyfoon van het jaar, zei persbureau Xinhua  - maar de sterkste storm in jaren. Het kreeg aanvankelijk China's hoogste niveau van weerswaarschuwing, maar werd later verlaagd naar het niveau "oranje". Chinese weervoorspellers zeiden dat de storm langzaam naar het noorden trok met een snelheid van 15 km per uur. Het passeerde eerder Taiwan, ontweek zijn de noordpunt en veroorzaakte een handvol gewonden en wat materiële schade.

Slechts een dag na een aardbeving met een kracht van zes, waarschuwden experts dat de combinatie van aardbeweging en zware regen het risico op aardverschuivingen verhoogde. Lekima is momenteel één van de twee tyfoons in de westelijke Stille Oceaan. Verder naar het oosten verspreidt tyfoon Krosa zware regenval over de Noordelijke Marianen en Guam. Het beweegt naar het noordwesten en kan volgens voorspellers volgende week ergens in Japan toeslaan.