Toilettengroep 50-jarige Johannes Arabieschool hersteld
10 Aug, 22:46
foto
De gerenoveerde toilettengroep van de Johannes Arabieschool in het Boven-Surinamegebied is in gebruik genomen.


De Johannes Arabieschool der Evangelische Broeder Gemeente Suriname gedenkt op 9 oktober haar 50-jarig bestaan. De school is vernoemd naar de oprichter van Nieuw Aurora en is ook in het Boven-Suriname gebied gevestigd. Echter kampt de school evenals andere scholen in dit gebied, met enkele problemen. De vrijwilligersorganisatie Suricorps for Development heeft samen met de Godo bank en de bestuursdienst van dit gebied, de oude toilettengroep hersteld.

De toilettengroep is na meer dan een maand renovatiewerkzaamheden, donderdag feestelijk in gebruik genomen. De vrijwilligers hebben het werk samen met technisch personeel van de bestuursdienst Boven-Suriname verricht. Schoolleider Ruela Goedewacht is tevreden, aangezien Suricorps ook materiaal heeft geschonken om de toiletten van het “nieuwe” gedeelte te renoveren. Van het oude gedeelte waar vier klassen zijn ondergebracht, worden slechts twee toiletten gebruikt voor de kleuters. Deze kleuters hadden volgens het schoolhoofd geen mogelijkheid om naar toilet te gaan. Ze moesten of naar huis of enkele tientallen meters met begeleiding worden gebracht naar het “nieuwe” gedeelte waar de hogere klassen zijn gevestigd.

De schoolleiding heeft ook voor fondsen gezocht met een kleurkaartenactie, maar de opbrengsten waren onvoldoende om de renovatie zelf ter hand te nemen. Hariette Lugard van Godo Bank Nieuw Aurora, gaf bij de opening aan dat de bank haar social responsibility kent en helpt waar zij kan. “Het is niet de eerste maar zal zeker ook niet de laatste keer zijn dat de bank gemeenschapsprojecten zal initiëren”.

Suricorps heeft ook een Wash-project uitgevoerd op de Johannes Arabieschool en de OS Nieuw Aurora. Leerlingen op alle niveau’s is handhygiene en het belang van handen wassen bijgebracht. Vrijwilligers uit Trinidad & Tobago, Guyana en Dominica hebben ook mee geholpen.

Suricorps zit in een regionaal netwerk met 9 andere landen, Caribbean Volunteer Exchange, dat nu een programma draait in Suriname van 4 tot 10 augustus onder het thema ‘ Building bridges, Connecting communities !’. Districtscommissaris van Boven- Suriname Humphrey Jeroe zegt dat zijn beleid sterk gericht is op de public private partnership gedachte. Dit is volgens hem een manier om versneld ontwikkeling te brengen in het gebied. Hij hoopt op een duurzame werkrelatie met Suricorps. Deze organisatie zal ook vijf loopbruggen tussen Nieuw Aurora en Gunzi volgens hetzelfde principe, renoveren.