Dikan belooft oplossing grondenrechtenprobleem
10 Aug 2019, 00:00
foto
In de Palmentuin is een compleet inheems dorp opgezet. (Foto's: René Gompers)


Als alles goed zit moet over zes weken een conceptwet gereed zijn die het grondenrechtenprobleem gaat oplossen. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft dat meegedeeld tijdens de viering van Inheemsendag in de Palmentuin. Dikan en president Desi Bouterse storen zich eraan dat bepaalde 'elementen' niet willen meewerken aan de oplossing van het nijpend probleem.

Het is ontzettend druk geweest in de Palmentuin. Een deel is omgetoverd tot een levend museum: inheemse dorpen zijn nagebootst waarbij de bewoners in traditionele kleding bezoekers bezighouden. Tradities worden ook uitgebeeld; van een mierenproef tot het beschilderen van lichamen. Bij Waka Pasi, dat enkele dagen geleden is geopend, is het ook een gaan en komen van mensen. 'Ingi Dey' in ‘Paramuru’ is druk bezocht. Dikan, president Desi Bouterse en Sirito-Yana Aloema, voorzitter van de Organisatie van Inheemsen in Suriname, hebben de aanwezigen bij het officieel gedeelte, toegesproken.

Volgens Dikan is het traject naar de oplossing van het grondenrechtenprobleem al in zicht. “Waar ik mij aan stoor is dat grote politieke partijen die hun mond vol hebben van grondenrechten, schitteren van afwezigheid tijdens de consultatieronde,” deelt Dikan aan Starnieuws mee. Binnenkort geef ik de presentielijst vrij dan kan de samenleving zelf beoordelen wie het met ze meent. Eind september, willen wij een conceptwet aan de president overhandigen. Nog zes weken doorbijten, de laatste loodjes wegen het zwaarst.”

President Bouterse houdt zijn toespraak kort. Om zijn hals draagt hij een kralenketting waarop zijn 'evenbeeld' en 'We can do the job' aan elkaar zijn geregen. Bouterse wil niet teveel ingaan op personen en elementen die het proces naar de oplossing van het grondenrechtenprobleem verstoren, merkt hij op. Hij roept op om “oprecht gezamenlijk” te werken aan het wegwerken van de achterstelling van de inheemsen. Deze regering heeft het meeste werk verzet om het grondenrechtenprobleem op te lossen, vindt Bouterse.  “Historisch gezien als we het hebben over grondenrechten, dit zeer gecompliceerd traject, zijn wij het verst gekomen. We zijn niet ver meer van afronding.” Aloema is blij met de ontwikkelingen. “Het gaat niet helemaal zoals wij willen, maar we staan erachter als de OIS,” zegt hij. “Wij willen dit graag zien gebeuren.”

Het officieel gedeelte is afgesloten met een gezamenlijke dans. In een kring hebben de president, de First Lady en andere hoge gasten waaronder de Chinese ambassadeur Liu Quan, op samboera muziek gedanst. De felle zon is daarna voor ruim een half uur onderbroken door zware regen. “Dat moest er ook nog bij maar luku yere, dalik aw stop da aw faya baka lek neks no psa,” voorspelt een inheemse vrouw terwijl ze dekking zoekt onder één van de vele stands. Ze heeft gelijk gehad. De zon schijnt weer. Tot zaterdag zal de gemeenschap een kijkje kunnen nemen in ‘Paramuru.’

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April