Burkina Faso: Goudmijn gesloten na dood illegale mijnwerker
10 Aug, 05:03
foto
Mijnactiviteiten in de Youga-mijn in Burkina Faso. (Foto: Avesoro Resources)


In Burkina Faso hebben veiligheidstroepen de Avesoro-goudmijn afgesloten, nadat een bewaker een indringer had gedood en de plaatselijke bevolking de site als vergelding aanviel. Soortgelijke taferelen hebben zich twee weken geleden ook voorgedaan bij de Rosebel Gold Mines in het district Brokopondo. Bij schermutselingen in de Roma-pit is een illegale goudzoeker doodgeschoten door politie-eenheden.

De goudmijn van Youga, in het zuiden van Burkina Faso, werd na het incident op donderdag gesloten, vertelden drie werknemers aan Reuters. Lokaal en buitenlands personeel zijn de site ontvlucht, zeiden ze. In Suriname is het Rosebel-complex ook ontruimd en draait de raffinaderij op een zeer laag pitje met minimale bezetting. De directie van de Canadese multinational heeft de mijnwerkzaamheden voorlopig opgeschort, totdat er goede veiligheidsgaranties zijn.

“Een bewaker in de Youga-mijn ... opende het vuur op een illegale mijnwerker en doodde hem. Na dit incident nam de bevolking wraak, waarbij verschillende mensen gewond raakten en aanzienlijke materiële schade werd aangericht ”, zei de regering in een verklaring donderdag.


Mijneigenaar Avesoro Resources zei dat een gewapende groep ambachtelijke mijnwerkers de site had aangevallen, maar dat mijnwerkzaamheden en verwerking tijdens het incident in de vroege uren van donderdag, waren voortgezet.

Er werd geen melding gemaakt van de man die werd vermoord. Het slachtoffer was een illegale goudmijnwerker uit een nabijgelegen dorp, vertelden twee arbeiders in de Avesoro-mijn aan Reuters. Ze wilden anoniem blijven uit angst voor represailles. Het incident bracht bewoners ertoe gebouwen en voertuigen te verbranden en een onbekend aantal mensen te verwonden.

Geen enkel personeelslid raakte ernstig gewond en de materiële schade was oppervlakkig, zei het bedrijf in haar verklaring. Alle geïnterviewde getuigen zeiden echter dat de mijnactiviteiten waren gestopt, omdat de arbeiders allemaal waren gevlucht en nog niet waren teruggekomen.