Jarige Nieuw-Nickerie werkt feestprogramma af
10 Aug, 03:14
foto
De feestelijkheden rond de viering van 140 jaar Nieuw-Nickerie starten met het ontsteken van een fakkel op het Brasaplein.


Nieuw-Nickerie, de hoofdplaats van het district Nickerie vierde op 8 augustus zijn 140-jarig bestaan. In verband met deze viering, heeft een speciale commissie een feestprogramma in elkaar gezet, die loopt tot en met 11 augustus. De activiteiten zijn begonnen met het ontsteken van een fakkel op het Brasaplein. Hierna volgde een receptie, waarop zes personen gehuldigd zijn voor bewezen diensten in het district.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling was aanwezig bij de plechtigheid. Districtscommissaris (dc) van Nickerie, Nisha Kurban-Baboe, zei in haar toespraak dat het voor haar een eer is als dc om dit heugelijk feit samen met de Nickerianen te vieren. Zij ging in haar toespraak in op de bijdrage van Nickerie aan diverse sectoren, zoals de landbouwsector. Met name de rijstsector kwam op gang na de verhuizing van de rechteroever naar de linkeroever van de Nickerierivier. De rijstteelt is niet alleen van grote betekenis voor Nickerie, maar ook voor heel Suriname en regio’s buiten Suriname, benadrukte Kurban-Baboe.

De gehuldigden hebben vooral op sociaal en maatschappelijk gebied diensten verleend aan het district. Zij kregen een gouden speld, een oorkonde getekend door de president van de Republiek Suriname, Desiré Bouterse, en een bloemstuk. Het gaat om Igion Koulen, Edgar Persaud, Hyder-Alie Nazar-Ali, Peggy-Ann Ronosetiko, Siewrani Panchu en Jaitrie Jibodh.

Nieuw-Nickerie heeft in de afgelopen 140 jaar een grote ontwikkeling meegemaakt, meldt het Nationaal Informatie Instituut. De meeste diensten die in Paramaribo verleend worden, worden ook aangeboden in Nickerie en vanaf het basisonderwijs tot het hoger beroepsonderwijs kunnen thans ter plaatse gevolgd worden.

Binnen de gezondheidssector is ook vooruitgang geboekt. Wat eens is gestart als een streekziekenhuis, is nu uitgegroeid tot een goed en modern medisch centrum, met nagenoeg alle specialisaties. Onlangs is een uitgebreid gezondheidscentrum van de Regionale Gezondheidsdienst in gebruik genomen.