STREI! over onze ‘gudu’: gowtu nanga udu!
09 Aug 2019, 15:30
foto


Met de viering van Inheemsendag is het belangrijk aandacht te besteden aan het binnenland. En dan wel aan de extractie van producten uit onze bossen, het weghalen van goud en hout, waarbij niet wordt gedacht aan de toekomst van de kinderen van Suriname, maar aan de globale gevolgen van dit desastreus beleid.

STREI! is van mening dat de export van rondhout direct moet worden gestopt. En wel om twee redenen, waarvan de belangrijkste is, dat de ontbossing -ook in Suriname- in een razend tempo aan het toenemen is terwijl er wereldwijd steeds meer berichten in de pers verschijnen over de negatieve toekomst van de mensheid, zeker in verband met voedselschaarste vanwege verslechterende klimaatomstandigheden. 

Door de ontbossing warmt de aarde op, komen er grote droge gebieden en stijgt de zeespiegel waardoor er grote landbouwarealen verloren zullen gaan. Op sociale media zijn regelmatig filmpjes te zien van grote trucks met hout (die ook de wegen vernietigen, terwijl ze zijn uitgezonderd van extra belasting op hun voertuigen) en grote boten op de rivier vol gestapeld met boomstammen. Ook verschijnen er berichten dat inheemse dorpsgemeenschappen hun territoir ter beschikking stellen van  houtkapmaatschappijen. Dan vraagt STREI! zich af of de mensen zich wel voldoende bewust zijn van de gevolgen. Men kiest voor een snelle ‘nyang’, zonder goed over de toekomst na te denken.  

De export van rondhout is vooral in handen van buitenlandse bedrijven. De contracten met hen moeten worden opengebroken en er moet na 2020 zo snel als mogelijk naar investeerders worden gezocht voor een houtverwerkingsfabriek die eindproducten maakt. Omdat Suriname prachtige dure houtsoorten heeft, kunnen er luxeproducten vervaardigd worden, die veel kunnen opbrengen. Maar ook voor de bouw kunnen ideeën worden uitgewerkt die het huisvestigingsbeleid ondersteunen en het vervaardigen van woningen kan versnellen. Ook met randproducten als triplex, enzovoorts. We kunnen een wedstrijd uitschrijven voor jongeren die zich willen inzetten voor design en industriële vormgeving, of toepassing en verwerking van hout. Er is genoeg talent in Suriname.  

De ontbossing is ook sterk gerelateerd aan de goudwinning in Suriname. De ordening van deze industrie is, zoals we laatst weer hebben gezien aan het gebeuren bij Nieuw Koffiekamp, jammerlijk mislukt. Strei! stelt voor om aan de voorkant van de activiteiten al de kleine goudzoekers te organiseren en van hen belasting te vorderen, die later verrekend zal worden al na gelang hun werkelijke inkomsten. Ze betalen vooraf een bepaald bedrag, maar als er minder wordt gewonnen dan beraamd, ontvangen ze een deel van die belastingen terug. Zo orden je de goudsector en ontvangt het land inkomsten uit deze vorm van goudwinning. Echter is het veel belangrijker dat het kwikgebruik door de porknokkers per direct wordt gestopt en er alternatieve middelen worden ingezet (die zijn er, daar is onderzoek naar gedaan en die worden ook al toegepast). Hiertoe moet een uitgebreid voorlichtingsprogramma worden opgezet, zodat het goed tot de kleine goudwinners doordringt dat zij zelf hun eigen kinderen langzaam aan het vergiftigen zijn. 

Er zit natuurlijke kwik in de bodem, maar de hoeveelheid die nu via het water en de vis in het menselijk lichaam terechtkomt, is ronduit desastreus. Naar de effecten van kwik op de gezondheid is onderzoek (door onze universiteit) gedaan, maar daar wil de overheid geen ruchtbaarheid aan geven, en blijft zo helaas te veel onder de radar. 

Deze regering zal de grove houtkap en de goudwinning zoals die nu plaatsvindt, niet stoppen. Deze vormen van inkomsten leveren hen te veel op. Daarnaast is het van belang om geen onrust te creëren die hen stemmen zou kunnen kosten. Zoals bijvoorbeeld de porknokkers nu tegen de haren in te strijken. Wat we wel goed moeten begrijpen is, dat ons land zo wordt leeggeroofd van producten, tegen onvoldoende opbrengsten voor de gemiddelde burger. 

Maar deze vorm van roofbouw heeft ook wereldwijde gevolgen. Suriname is bij uitstek een groen land. Over 20 jaar smacht de wereld naar schoon water en schone lucht (waarvoor de bossen nodig zijn). Nu al zijn er manieren om inkomsten hiervoor te verwerven van buitenlandse donoren, zoals ook in Guyana is gebeurd. Enkele overheid-toppers in Suriname, en buitenlandse bedrijven, profiteren nu van de ‘gudu’ die ons land oplevert. De enige manier is om daar rigoureus een eind aan te maken en aan de toekomst van onze jongeren te denken. 

STREI! veroordeelt het huidige beleid waarbij de mentaliteit heerst: ‘Na mij de zondvloed’. Laat je niet wijsmaken dat de huidige regering van ons land houdt, als zij medewerking verleent aan leegroof en vernietiging van onze natuur. Jongeren, als je aan je toekomst denkt, stem dan anders in 2020. En eis van de volgende regering een beleid dat gericht is op behoud van onze bossen, en de toekomst van je kinderen!     
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April