35 gezondheidswerkers verdiepen hun kennis in China
09 Aug 2019, 22:53
foto
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid.


China heeft tien extra plaatsen beschikbaar gesteld aan Suriname voor gezondheidsartsen. Aanvankelijk was het de bedoeling om 25 deelnemers vanuit Suriname af te vaardigen, maar vanwege het grote aantal aanmeldingen is door tussenkomst van minister Antoine Elias, dit aantal door de Chinese ambassade verhoogd naar 35. De deelnemers zullen participeren in de 'Training Course for Medical Professionals from Suriname'. Onder deze groep bevindt zich een recordaantal van 15 artsen. 

Deze training voor professionals uit de gezondheidssector wordt gehouden in de stad Hunan. Diverse onderwerpen zullen belicht worden in de periode van 7 tot en met 27 augustus 2019. Onderwerpen zoals: controle Ziekenhuisinfectie, medische technieken van geneeskunde en chirurgie, verbetering van de kwaliteit in de verpleging en pediatrische en volwassen spoedeisende zorg komen hier aan de orde. Vanwege de diversiteit van de onderwerpen is de groep participanten uit ons land ook op basis van hun specialisme geselecteerd. Deze groep geselecteerden bestaat uit twaalf verpleegkundigen, veertien huisartsen, drie vroedvrouwen, een kinderarts en andere gezondheidswerkers. Verder bestaat deze groep uit zeven mannen en 28 vrouwen. 

Minister Elias zegt dat het ministerie voorstander is van het scholen van gezondheidswerkers. Volgens de bewindsman is educatie ook goed voor de persoonlijke ontwikkeling van de gezondheidssector. Elias is blij met de beurzen en seminars die Suriname aangeboden krijgt van China. Hij benadrukt dat voor het ministerie de traditionele landen, waarmee een samenwerking en uitwisseling is op het gebied van de gezondheidszorg, even belangrijk zijn als de niet-traditionele landen. Elke ontwikkeling in positieve zin in deze branche heeft zijn volle ondersteuning. 

Voor één der participanten, Aloysius Koendjbiharie, is de deelname een meerwaarde. Dit is voor zowel zijn functioneren als huisarts en public health specialist, evenals coördinator Community Health Programme van de Regionale Gezondheidsdienst. Binnen deze functie zal hij de opgedane kennis van deze training toepassen in de preventieve zorg.  Voor Crystle Monsanto, is vooral het volgen van een training bij een Moeder-Kinderzorg Centrum in China, de meerwaarde. Zij is vroedvrouw in het Diakonessenhuis en zal de opgedane kennis toepassen in haar dagelijkse werk. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April