Surinamers roepen op: ‘Time to act is now’
09 Aug 2019, 00:00
foto
Jupta Ituwaki leest het manifest ‘Time to act is now’ voor. (Foto: Ranu Abhelakh)


In Suriname worden de Inheemsen ook bedreigd. “Hun leefgebieden worden door houthandelaren, garimpeiros en internationale mijnbouwbedrijven onleefbaar gemaakt. Aan dit rampzalige proces moet een einde worden gemaakt”, leest Jupta Ituwaki een manifest voor, tijdens een solidariteits-
bijeenkomst voor de Braziliaanse en lokale Inheemsen op donderdag in Paramaribo. 

Met het oog op de Internationale Dag der Inheemse Volken op 9 augustus, worden alle Surinamers opgeroepen “om de zaak van de grondenrechten van de Inheemsen in Suriname en de gehele wereld te ondersteunen”. Achter het manifest staan de samenwerkende organisaties ESAV, Mulokoth Kawemhakan, SetiSrnan en PRO. Op 25 november 2015 gaf het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten, de Republiek Suriname de opdracht om binnen drie jaar de grondenrechten van de Inheemse volkeren bij wet te regelen. Na bijkans vier jaar zijn er weinig tekenen dat er gewerkt wordt aan de uitvoering van het vonnis, geven zij aan. “Wij roepen iedereen op om acties te ondernemen, zodat dit vastgelopen proces weer in beweging komt. The time to act is now!”

De samenwerkende organisaties stellen dat “vijfhonderd jaar grondroof en culturele genocide moeten ophouden. De grondenrechten van de Inheemsen moeten in de grondwet worden verankerd.” Volgens hun niet slechts om de historische rechten van de Inheemsen te eerbiedigen, “maar vooral om ons land, en de hele planeet aarde, te beschermen tegen vernietiging”. De tribale Inheemse volkeren zijn de bewakers en de beheerders van de natuur waarin zij leven en helpen daarmee de planeet te behouden voor de mensheid. “De grondenrechten van de Inheemsen zijn van essentieel belang voor Suriname en de hele wereld.”

In de verklaring worden tal van problemen aangehaald, zoals nationale regeringen en multinationale ondernemingen die leefgebieden van mensen binnendringen. “Kapitalisten kappen de bossen kaal waarvan de mensen afhankelijk zijn voor voedsel en onderdak, vervuilen de lucht die zij moeten inademen en vergiftigen het water dat zij moeten drinken.” 
De opsomming gaat verder met de zorgpunten over uitholling van menselijke relaties en culturele tradities. “Traditionele culturen worden irrelevant. Alcoholisme, prostitutie, drugsmisbruik en armoede verspreiden zich naarmate de traditionele cultuur van de samenleving verloren gaat.” Volgens de organisaties gaat dit gepaard met toenemende ongelijkheid en sociale spanningen. 

Zij schrijven: “De veelvuldige moordpartijen in de goudvelden, het doden van goudzoekers door bewakers van concessies, de illegale gewapende bendes, de betrokkenheid van regeringsfunctionarissen en politici bij de goudhandel en de inzet van militairen om concessies van particulieren te beschermen, zijn enkele van de sociale ziekteverschijnselen die gepaard gaan met de jacht op onze natuurlijke hulpbronnen.”

De organisaties betuigen ook hun solidariteit naar de Inheemse volkeren van de Amerika’s en andere tribale volkeren, die volgens hun onderhevig zijn aan de moordende effecten van de zucht naar grondstoffen. “In de Amerika’s is dit proces al eeuwen gaande en bereikt thans weer nieuwe hoogtepunten, zoals blijkt uit de moordpartijen die door houthandelaren, goudzoekers en grootgrondbezitters worden aangericht onder inheemse bewoners van het Amazonegebied”
De solidariteitsbijeenkomst stond in het teken van de petitie aanbieding aan de Braziliaanse ambassadeur Laudemar Gonçalves de Aguiar Neto. Hij ontving dit document uit handen van Sarah Arupa, een Surinaams Braziliaanse Carib. In de petitie, getekend door verschillende Inheemsen, natuuractivisten, dorpsgemeenschappen, politieke en sociaal-maatschappelijke organisaties, wordt het verzoek gedaan aan de Braziliaanse regering om respect en bescherming voor de Braziliaanse Inheemsen en het milieu.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April