Goudprijs blijft in de buurt van US$ 1.500
11 Aug, 00:01
foto
De goudprijs is donderdag ietwat gedaald, maar blijft in de buurt van US$ 1.500. (Foto: AFP)


De goudprijs, een indicator voor het marktvertrouwen, omdat beleggers het als een 'veilige haven' voor hun geld zien, is donderdag gedaald. Het edelmetaal bereikte woensdag een prijs van US$ 1.510. Het was voor het eerst sinds april 2013 dat de US$ 1.500-grens werd overschreden. Maar donderdag daalden de prijzen onder dat mijlpaalniveau tot US$ 1.495 per ounce, wat wijst op een licht herstel van het beleggersvertrouwen. Vrijdag steeg de prijs weer lichtjes tot US$ 1.497,40 per ounce. De hoge goudprijs heeft te maken met de groeiende bezorgdheid van investeerders over een vertraging van de wereldeconomie en de handelsonzekerheden tussen de VS en China.

"Gegeven hoe agressief goud de afgelopen dagen is gestegen, is het logisch dat de prijzen terugvallen, voordat ze weer stijgen," zei FXTM-analist Lukman Otunuga aan Reuters. FXTM is een vooraanstaand makelaarsbureau in buitenlandse valutahandel.

Goud is dit jaar tot nu met meer dan 17% gestegen en de afgelopen week met ongeveer US$ 100 gestuwd door handelsspanningen en een steeds zachtere beleidsverandering door centrale banken uit angst om de groei te vertragen.

"De situatie is niet veranderd. Politieke spanningen blijven bestaan, de handelsoorlog is nog steeds aan de gang, dus zou het mij niet verbazen om hogere prijzen te zien," zegt Afshin Nabavi, vicepresident bij MKS SA - een handelaar in edele metalen. Hij voegt eraan toe dat prijzen zouden kunnen variëren binnen een marge van US$ 1.475 en US$ 1.530 als er zich geen andere ontwikkelingen voordoen.

Wereldwijde aandelenmarkten kenden een voorlopig herstel na scherpe dalingen als reactie op een escalatie in de handelsoorlog. China heeft de yuan ten opzichte van de US-dollar verlaagd als vergelding voor de Amerikaanse dreiging van extra tarieven. De yuan heeft de laagste grens in decennia van 7 ten opzichte van de US dollar bereikt.

"Elk afstemmingssignaal tussen Trump en China kan beleggers terugsturen naar riskantere activa," zei analist Carlo Alberto de Casa van ActivTrades in een notitie. Maar andere factoren waaronder een lager renteklimaat, zullen waarschijnlijk het edelmetaal blijven ondersteunen, zeiden analisten.